Hoppa till huvudinnehåll

Fazer drabbas då ryssarna inte har råd att äta bulle

Berndt Brunow, Lemminkäinen, Lemminkäinens styrelseordförande och tillfällige vd
Berndt Brunow, Lemminkäinen, Lemminkäinens styrelseordförande och tillfällige vd Bild: Yle berndt brunow

Lågkonjunkturen i Ryssland har lett till att ryssarna äter mindre kakor och bullar. På livsmedelskoncernen Fazer känner man redan av den försvagade ryska ekonomin.

Fazer driver stora bagerier i både Moskva och S:t Petersburg. Närmare 5000 personer arbetar vid Fazers bagerier i Ryssland.

- Det är inte den politiska krisen som inverkar på oss, utan den ekonomiska, säger Berndt Brunow, styrelseordförande i Fazer. Efterfrågan har minskat på söta bakverk medan den traditionella rysslimpan igen har blivit populär.

"Socialt bröd" kan minska vinsten

Brunow berättar att det i Ryssland fortfarande existerar ett begrepp som "socialt bröd". Alla bagerier förväntas baka en liten del av allt bröd till ett fastställt pris. Det billiga brödet delas ut till mindre bemedlade, eventuellt även till armén.

- Det kan komma en ukas som säger att den andelen ska öka, och det påverkar i så fall vårt resultat negativt, säger Brunow.

Några andra riskscenarier ser Brunow inte. Han är inte orolig för att den politiska krisen ska få några följder för Fazer.

- Brödet är så gott som heligt på det ryska matbordet. Det ska mycket till för att politikerna ska ge sig in på att påverka de respekterade bageriernas verksamhet.

"Finska företag ska odla sina kontakter"

Brunow tycker det är viktigt att finska företag som är aktiva i Ryssland fortsätter att odla sina kontakter och relationer. Om en dryg månad ordnas S:t Petersburg International Economic Forum, som är president Putins skötebarn.

- Det kan tänkas att Putin tittar ganska noga på vilka som har anmält sig till forumet och vilka som har inhiberat, säger Brunow, som själv finns med på deltagarlistan.

- Mina relationer med Ryssland har inte förändrats alls under krisen, säger Brunow.

Han har inte märkt någon inskränkning i yttrandefriheten då han träffar ryska kolleger.

- Ryssar pratar gärna politik. Överhuvudtaget tycker de om att diskutera, vi pratar om allt möjligt, också familj och privatliv. Ryssarna är mångfacetterade, kunniga och känsliga.

Kylan fortsätter ett tag framåt

Brunow tror att vi måste bereda oss på att det kyliga klimatet mellan Ryssland och väst kommer att fortgå en tid.

- Jag hoppas förstås på en snabb normalisering. Men det som har hänt kommer att leva kvar ett bra tag. Västerländska företag kommer att vara försiktigare med investeringar i Ryssland. Riskerna upplevs som annorlunda än förut.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes