Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsdomare lever med hot

Cüneyt Cakir försvarar det röda kortet.
Domare försvarar sitt beslut vid en match i Champions League. Ryan Giggs verkar inte helt nöjd, men han är knappast hotfull. Cüneyt Cakir försvarar det röda kortet. Bild: EPA/PeterPowell/AllOverPress cakir

Fotbollsdomare världen över lever farligt. Hot hör till vardagen. Den polska statsministern sade att brittiske domaren Howard Webb borde dö, eftersom han dömde en straff till Österrike mot Polen under EM 2008. Nederländerna och fotbollsvärlden chockades när en fotbollsdomare misshandlades till döds av juniorer år 2012. De här är extrema fall, men vad är läget för fotbollsdomare i Finland?

Jaro spelade mot FC Inter på hemmaplan i juni ifjol. Matchen slutade 0-0. Det viktigaste i matchen hände utanför plan.
FC Inters anfallare Irakli Sirbiladze böts ut vid 39:e minuten. Under pausen träffade han domaren Dennis Antamo i spelargången.
– After football I will kill you, sade Sirbiladze till Antamo och fortsatte mot omklädningsrummet. Det vill säga, efter fotbollen dödar jag dig.

Hotet gav ett lindrigt straff

Antamo gav Sirbiladze ett rött kort och gjorde en anmälan till Bollförbundets disciplinutskott. Som en följd av hotet fick Sirbiladze ett spelförbud på tre matcher. Straffet för ett rött kort som ges direkt är alltid två matchers spelförbud. Utöver det blev Sirbiladze avstängd för en match på grund av hotet.
Att ett allvarligt hot får ett så lindrigt straff väckte diskussion hos domarkåren. Om en spelare blir utvisad på grund av en ful tackling. Diskussionen ledde till att domarföreningen protesterade och Bollförbundet lyssnade.

Bollförbundets domarchef Johan Holmqvist.
Johan Holmqvist basar för domarna vid Bollförbundet Bollförbundets domarchef Johan Holmqvist. Bild: Yle/Patrik Skön johan holmqvist

– Idag klassas hot mot domaren som en grov förseelse. Förutom hot av domaren klassas rasism, kränkande av domarens fysiska immunitet som grova förseelser i Bollförbundets straffbestämmelser, säger Johan Holmqvist domarchef på Bollförbundet.

Bra stämning

Dennis Antamo hör till en av de fem finländska domarna som dömer på internationell. Han säger att Sirbiladzes beteende var oacceptabelt och han ville dra en gräns för vad som tillåts.
Men allmänt taget säger han sig trivas på plan.
– Hot är väldigt ovanliga och under vanliga matcher är stämningen bra. Klart att spelare kan ha åsikter, men det lönar sig inte att bli och lyssna på dem. Om bollen är i spel, så måste de koncentrera sig på det, säger Dennis Antamo.
Dennis Antamos uppfattning om stämningen på plan får stöd av siffrorna. Ifjol behandlade Bollförbundets disciplinutskott tre fall av hot domare. Det har hand om händelserna i de tre högsta serierna, de lägre nivåerna sköts av distrikten.

18 fall i de lägre serierna

Radar samlade in uppgifter från de olika distrikten om hur det går till i de lägre serienivåerna.
Allt som allt förekom 18 fall av hot mot domare ifjol. Alla hot kom från spelare, tränare eller andra medlemmar i laget. De vanligaste straffen för hoten var spel eller funktionärsförbud, men även böter delades ut och lag avstängdes från serien. Radar frågade också om hoten blivit fler. Här delades åsikterna i två läger, vissa såg att läget blivit bättre medan andra ansåg att hoten blivit allvarligare.
– Varje fall är egentligen ett för mycket, säger Johan Holmqvist domarchef på Bollförbundet.
I synnerhet hoppas han att publiken och spelarna ska respektera unga domare som är i början av sin bana. De behövs för att trygga återväxten av domare.
– Sedan kan det vara bra att komma ihåg att fotbollsmatcher handlar om att spela fotboll. Det är tämligen enkelt. Hot hör inte till spelet, säger Johan Holmqvist.

Läs också