Hoppa till huvudinnehåll

Hjälpisarna håller församlingen vid liv

Utan hjälpledare kan församlingarna varken ordna skriftskol- eller barnläger. Hjälpledarutbildningen är frivillig men samtidigt ett måste för att hålla församlingen vid liv.


Frivillighet är det som gäller för att församlingarnas verksamhet skall hållas vid liv.

- Vi måste engagera församlingarnas största resurs, nämligen medlemmarna säger Clas Abrahamsson, notarie i Borgå stift.

Så som det nu ser ut kan vi inte fortsätta. Att få in det här tankesättet kräver tid så det börjar bli bråttom konstaterar han.

Populärt att bli hjälpis

Inom bland annat skriftskolverksamheten har man goda erfarenheter av det här. I Borgå svenska domkyrkoförsamling är det många unga som vill bli hjälpledare.

Alexander Beijar
Alexander Beijar Alexander Beijar Bild: Yle/Berislav Jurisic alexander beijar

- Jag hade ett så pass roligt skriftskolläger att jag kände att det här vill jag göra på nytt säger Alexander Beijar som deltar i hjälpledarutbildningen.

Efter en ettårig utbildning kan konfirmerade unga ansöka om att få vara hjälpledare i församlingens verksamhet. Av fjolårets 160 konfirmander är det knappa femtio som vill bli hjälpledare konstaterar ungdomspräst Mari Puska.

Hjälpledarutbildningen innehåller bl.a. två veckosluts läger. På lägren talar man om ledarskap, om att vara kompis och tar upp religiösa frågor. De unga får uppträda, leda, sjunga och uppleva allt vad ett läger innehåller.

Emma Bakalov
Emma Bakalov Emma Bakalov Bild: Yle/Berislav Jurisic hjälpledare

- Jag tycker om att lära känna nya människor och att leda en grupp berättar Emma Bakalov som också vill bli hjälpledare. Jag får också lära mig hur jag skall leda lekar, vara med barn och hjälpa dem som har specialbehov.

Dags för nya tankesätt

Då medlemsantalet i de lutherska församlingarna sjunker samtidigt som utgifterna för fastigheter och löner stiger måste kyrkan tänka annorlunda för att hållas vid liv. Församlingarna har själva ansvaret att se över sina behov men över lag är stora nedskärningar i personalen ett måste i framtiden säger Abrahamsson.

Hjälpledarutbildning på Karijärvi lägergård
Samling Hjälpledarutbildning på Karijärvi lägergård Bild: Yle/Berislav Jurisic karijärvi lägergård

Vigslar, dop och begravningar drar också i framtiden människor till kyrkan oberoende om de är aktiva i församlingen eller inte, men hur går det för annan verksamhet?

- Om resurserna blir mindre så måste vi koncentrera oss på kärnverksamheten. Det är gudstjänstlivet, barn- och ungdomsarbetet och diakonin som blir allt viktigare idag när det blir sämre tider.

Frivillighet är som sagt nyckelordet vilket stämmer överrens med mycket annan verksamhet i dagens samhälle. Har folk ork och tid att sätta ner på så mycket frivilligt arbete?

- Det kräver inte så mycket av min tid anser hjälpledare Beijer. Det handlar om några veckoslut på läger och jag har så jätte roligt på lägren.

- Jag har trubbel med att få tiden att passa ihop med mina andra fritidsintressen säger Bakalov. Förutom lägren så kräver utbildningen att jag åtminstone en lördag per månad deltar i verksamheten.

Notarie Clas Abrahamsson
Notarie Clas Abrahamsson Notarie Clas Abrahamsson Bild: Yle/Berislav Jurisic notarie

- Vi försöker göra så gott vi kan för att stöda den här processen att engagera frivilliga berättar Abrahamsson.

I Borgå finns gudstjänstgrupper som består av 10-12 frivilliga församlingsmedlemmar som planerar en gudstjänt från början till slut och medverkar i den.

- Det är något som görs tillsammans och jag tycker själv att det börjar märkas i kyrkbänkarna.