Hoppa till huvudinnehåll

Höna i honeycombpapper

Påskhönor i honeycomb papper
Påskhönor i honeycomb papper Påskhönor i honeycomb papper Bild: YLE/Strömsö honeycomb

Påsken närmar sig och då passar det bra med några fluffiga hönor!

Du behöver:

  • honeycombpapper (finns att köpa i hobbyaffärer)
  • kartong
  • limstift
  • sax
  • tusch
  • skärkniv
  • underlag
  • tråd

Börja med att bestämma storleken på hönans mage d v s det som är gjort av honeycombpapper. Rita en halvcirkel mot papprets ena kant. (Följ instruktionerna som kommer med i pappersförpackningen i vilken riktning pappret skall vara) Klipp ut. Sammanlagt behöver du fyra halvcirklar till en höna.

Dra försiktigt isär de olika lagrena av papper. Limma ihop två halvcirklar med varandra och dra isär lagren ytterligare. Upprepa proceduren med två andra halvcirklarna.

Rita ut en siluett av en höna på kartong och skär ut den med kniv. Markera med blyerts på kartongen hur stor cirkeln/bollen av honeycombpapper blir.

Rita med svart tusch ut hönans öga, näbb, fjädrar etc. Lämna oritat där magen ska komma. Klipp ett hål för hängsnöret. Rita även på andra sidan av kartongen.

Limma fast honeycompappersbollen på kartongen. Först ena sidan, dra ut den till fyllig form och limma fast den andra sidan så det blir en fin fluffig form. Upprepa på andra sidan.

Häng upp!

Vill du ha ägg också? Då räcker det med två delar av honeycombpapper som limmas ihop.

Glad påsk!

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Kanderad ingefära - ett ganska nyttigt godis

    Det godaste sättet att äta ingefära är att kandera den.

    Det godaste sättet att äta ingefära är att kandera den. Det blir ett gott, fräscht och ganska nyttigt godis som passar lika bra på kaffebordet som i medicinskåpet.

  • Riko Eklundh: Det finns roligare saker än träning

    Svårt att komma igång med träningen? Här är några tips.

    Skådespelaren Riko Eklundh är missnöjd med sin kondition. Därför har han antagit utmaningen att under en veckas tid träna målmedvetet och försöka hitta en konditionsform han skulle gilla.

  • Strömsökorv på svamp och vildsvin

    En hel måltid inuti en korv.

    Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

  • Sy kuddar med fåglar

    Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

    Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

  • Kimitoön kan bli Åbolands matmecka

    Första restaurangdagarna ordnas denna vecka.

    Den här veckan satsar många restauranger på Kimitoön lite extra på maten och lokala råvaror lyfts också fram. Dagarna till ära provöppnar också en helt ny restaurang i Kimito.

  • Vardagsrummet blev ett terrarium - här får hemlösa ormar kärlek

    Hemma hos Anna-Carolina Ojaharju bor tidigare hemlösa ormar.

    Flera hemlösa ormar och en iguana har hittat ett hem hos Anna-Carolina Ojaharju i Laihela. Den största av dem alla, en borneo-pytonorm, har Ojaharju köpt som liten och den fungerar dessutom utmärkt som terapiorm för sonen.

  • Mer "slow living" med Frank och hans familj

    Säsong 17 av serien En tvättäkta lantis.

    Välkommen tillbaka till Frank och hans familj på Kastaniegården. Det är högsommar och Frank njuter av livet med djuren och odlingarna. Säsong 17 av En tvättäkta lantis bjuder också på kalkbränning, fortsatta byggprojekt och tillverkning av äppelcider.

  • Skulle du klara dig på 7€ per dag?

    Journalisten My Tengström antog utmaningen.

    Journalisten My Tengström utmanade sig i en vecka med att leva på arbetslöshetsunderstöd, för att få lite perspektiv på sin egen konsumtion och sina vanor. Bort föll en stor del av hennes sociala aktiviteter, och då hon blev sjuk blev hon tvungen att stjäla toapapper för att klara budgeten.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.