Hoppa till huvudinnehåll

Källman: Ett större skyltfönster finns inte

Källman ser framemot att möta världens bästa spelare. Bild: YLE/Dan Gustafsson vm-kval

Finlands landslagstränare Mikael Källman hade blandade känslor efter EM-kvallottningen i Polen. Rent idrottsligt blev det inte den drömgruppen han hade hoppats på men storlag som Spanien och Tyskland kommer säkert att öka på handbollsintresset i Finland anser Källman.

Källman följde med lottningen hemifrån och hoppades på en drömgrupp bestående av Slovenien, Norge och Litauen. Inget av lagen gjorde Finlands sällskap i grupp 7.

- Visst är det en mycket svår grupp vi lottades i. Det blir jävligt svårt att ta sig vidare, men inget är omöjligt, sade Källman som kände en viss stolthet att se Finland vara med på den stora scenen med Europas handbollselit.

Förutom mångfaldiga stortävlingsmedaljörerna Spanien och Tyskland så möter Finland Österrike som lottades från den tredje seedningsgruppen.

- Österrike var det hårdaste laget vi kunde få emot oss från den tredje gruppen. Handbollen i Österrike är på väg uppåt och det blir extra intressant att möta dem då jag spelat ihop med deras isländska tränare Patrekur Jóhanneson.

Det positivaste med kvallottningen enligt Källman är att hans adepter får visa upp sig för klubblagen i de stora ligorna i Tyskland och Spanien.

- Det här är den största scenen de kan komma upp på då vi snackar handboll. Nu är det fast vid dem själva att visa upp sina bästa sidor.

- Det är som att komma från Svenska teatern till en teaterscen i London, säger Källman med glimten i ögat.

För Källman personligen blir mötena mot Tyskland speciella då han framgångsrikt spelat som proffs i tyska Bundesligan i elva säsonger.

- Jag kommer säkert p.g.a. min spelarbakgrund stå i centrum då vi möter dem. Det kan mycket väl vara en bra grej så får spelarna fokusera på det väsentliga, avslutar Mikael Källman.