Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Optimistisk déjà vu

Finlands handbollslandslag
Landslaget står inför en utmanande men intressant kval. Finlands handbollslandslag Bild: Yle finlands handbollslandslag

I höst får Finlands herrlandslag i handboll igen chansen att mäta sig med världens främsta handbollsnationer. Senast det hände var i EM-kvalet säsongen 2008-2009. Då var resultaten ingen munter läsning, men nu finns det möjligheter att utnyttja det delikata läget bättre, skriver Yle Sportens Kristian Karlsson.

Inför EM-slutspelet 2010 i Österrike införde det Europeiska handbollsförbundet EHF ett nytt kvalsystem med lag från nationsrankingens bägge ändor. Det betydde att Finland för första gången fick mäta sig med tungviktare som Kroatien och Ungern. De övriga lagen i gruppen var Grekland och Slovakien.

Resultatet av de åtta kvalmatcherna blev lika många förluster med en målskillnad på 159 gjorda och 268 insläppta. De resultatmässiga bottennappen kom i bortamatcherna mot Kroatien och Ungern där Tomas Westerlunds landslag fick ge sig med 19 mål (CRO-FIN 39-20 och HUN-FIN 34-15).

Inför det kvalet gick snacket inom Handbollsfinland om chanserna att få mäta sig med toppnationerna och åtminstone locka storpublik till hemmamatcherna. Med facit på hand kan vi alltså konstatera att det blev åtta förluster men det största problemet var nog att publiken inte fann sin väg till Arenan i Vanda. Mot Ungern hittade 800 personer till den flotta inomhushallen i Myrbacka och mot Kroatien var publiksiffran 1600. Någonting gick alltså inte riktigt enligt planerna i marknadsföringen.

Nu får förbundet och landslaget en chans att utnyttja läget bättre då Finland lottades i samma EM-kvalgrupp med Spanien, Tyskland och Österrike.

Även denna gång skulle det inte vara en överraskning om Mikael Källmans adepter förlorade alla sex matcher. Oberoende av slutresultaten i de kommande drabbningarna ska förbundet ha som mål att locka åtminstone över 2000 åskådare till hemmamatcherna mot handbollsjättarna Spanien och Tyskland. Allt annat skulle vara en katastrof.

Efter avancemanget från dubbelmötet mot Rumänien verkar stämningen inom den finländska landslagshandbollen vara bättre än på en god stund. Nu finns åtminstone förutsättningarna för förbundet att få den svårflörtade handbollspubliken att vallfärda till Vanda Arenan.

För huvudaktörerna, dvs. landslagsspelarna, kommer knappast ett delikatare läge att visa upp sig för klubbdirektörer och sportchefer från de tyska och spanska ligorna. Om en finländsk landslagsspelare har ambitionen att utvecklas och spela handboll utomlands, så finns alla möjligheter att spela till sig ett kontrakt med en klubb i t.ex. den näst högsta tyska ligan. Och det är dit landslagsspelarna borde ta sig för att vi inför nästa kval kunde spekulera om hur många poäng landslaget kommer att ta istället för att fundera på om det kommer 976 eller 1452 åskådare till hemmamatcherna.