Hoppa till huvudinnehåll

Korandar i Sjundeå och Degerby

De första anteckningarna från år 1716 ger vid handen att syskonens förfader var verksam i koret i Sjundeå kyrka.


- Kyrkoherden tyckte då att Abrahamsson, som han hette, kunde ha ett lämpligare namn. Sedan dess heter vi Korander.

Ingeborg Korander har innehaft tjänsten som församlingsmästare i Sjundeå i 4 år. Brodern Per-Olof Korander har tjänat Ingå församling och Degerby kyrka i snart 30 år.

- Det är ett bra jobb. Det är intressant men kan emellanåt vara litet trist. Det positiva är att man möter människor i alla viktiga livsskeden. Vid dop, bröllop och begravning söker man sig till kyrkan. Det negativa är att stämningen kan vara dålig också bland församlingsanställda.

Självklart yrkesval

För syskonen var yrkesvalet rätt naturligt. Far och farfar vägledde i unga år och begravningsplatsen vid Sjundeå kyrka var ett hemvant tillhåll för både Ingeborg och Per-Olof.

- Jag minns att jag var med när pappa skulle gräva sin första grav. Då den var färdig satte vi oss invid den och åt franskbröd och drack mjölk, minns Per-Olof.

Ingeborg kommer ihåg hur hon ibland rymde från skolan och sökte sig till pappas arbetsplats. Det tyckte han om. Idag skulle han se att en hel del har förändrats inom branschen.

Ingeborg Korander vid serviceskåp i Sjundeå kyrka
Ingeborg Korander vid serviceskåp i Sjundeå kyrka Bild: Yle/Katriina Laine församlingar

- Vi har automatisk helgmålsringning och grävskopor i Sjundeå. Ändå ska man passa sig så att man inte jobbar för mycket. Det är ett självständigt yrke och arbetsdagarna blir lätt många och långa då ingen hejdar en.

Degerby för hand

Per-Olof sköter både ringning och gravgrävande manuellt i sin kyrka.

- Varje lördagskväll är jag där och ringer. Gravarna gräver jag med spade på ungefär 5 timmar, men då har jag en kompis med mig.

Per-Olof Korander mäter upp grav
Per-Olof Korander mäter upp grav Bild: Yle/Katriina Laine församlingar

Högmässor och konserter kräver arrangemang som en besökare kanske inte alltid är medveten om. Syskonen Korander ser till att allt fungerar och yrkesstoltheten är tydlig.
Kyrkan skall hållas prydlig och snygg samt kameror, belysning och säkerhetsapparatur i skick.

Nära människan

Till de viktigaste uppgifterna hör att lyssna till besökare som vill byta några ord i kyrkan eller invid graven.

- Kanske vi kan lindra saknaden efter en anhörig en smula. Påminna om att personen ifråga lever kvar i ens minne. Så småningom mattas saknaden av och livet blir lättare.

Tema Församlingar i Närbild måndag 14 april kl. 20 i Yle 5

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland