Hoppa till huvudinnehåll

Tango och erotik på sångargillets vårkonserter

Max Jansson, Karl-Magnus Stenström och Stefan Wikman
Max Jansson, Karl-Magnus Stenström och Stefan Wikman laddar upp inför Wasa Sångargilles vårkonserter Max Jansson, Karl-Magnus Stenström och Stefan Wikman Bild: Yle/Roger Källman stefan wikman

Fragancia - så heter Wasa Sångargilles vårkonserter som hålls andra och tredje maj. En del av programmet består av tango - något som är en stor utmaning för en kör.

Stefan Wikman är mångårig dirigent i sångargillet. Han var med redan på 1980-talet då kören också gav en tangokonsert.

Affisch för Wasa Sångargilles vårkonsert 2014
Affisch för Wasa Sångargilles vårkonsert 2014 Bild: Yle/Roger Källman wasa sångargille
- Den konserten var unik, vågar jag säga, för då kände vi nog inte till någon kör som ägnade en hel konsert åt tango, säger Wikman.

Nu är det alltså dags igen. Sångargillet samarbetar den här gången med Tango Allstars - en sammansättning musiker i världsklass. Till vardags är de medlemmar i grupperna Tanguedia Quintet och Quinteto Otra Vez.

- Det är Tango Nuevo - Piazzollainspirerad argentinsk tango - som vi tar fasta på. Vi har beställt nya arrangemang av Lauri Salokoski, säger Wikman.

Att ta sig an tango är en utmaning, säger Stefan Wikman. Att få de österbottniska männen att kunna förmedla tangons rytm, dynamik och sensualism - där är något att bita i

Inte bara tango

Första delen av vårkonserten består av mer traditionell körsång. Det blir verk av både äldre och yngre finlandssvenska kompositörer. Det blir också modern körlyrik: Ulf Långbacka har tonsatt erotiska sånger av Lars Huldéns texter.

- Så uppmärksammar vi en anna jubilar: Tove Jansson och hennes Mumintrollets visa i en specialskriven version av Janne Hellberg.

Körsång - en passion

Wasa Sångargille har för tillfället ett drygt femtiotal aktiva medlemmar och ordförande Karl-Magnus Stenström säger att den är i bra skick. Han sjunger själv första tenor, den stämma som har flest sångare.

Om vårens konsert säger Stenström att en av utmaningarna är en av utmaningarna att sångerna är bekanta - men i en annan sättning.

- Man har det där gamla arrangemanget i ryggmärgen och kommer på sig att "tusan, det står ju något annat i noterna nu"

- Ju flera olika musikstilar man får testa, desto mer lär man sig, säger Max Jansson, också han tenor i WSG. Det är ju det som är charmen, att sättas på prov!

Wasa Sångargilles vårkonserter ges i Vasa stadshus, 2 maj kl 20 och 3 maj kl 18.

Se också: Wasa Sångargilles webbplats

Kotkas ros är en av sångerna som kommer att framföras (på svenska) på WSG:s vårkonserter.

Läs också