Hoppa till huvudinnehåll

USA hotar Ryssland med nya sanktioner

Prorysk demonstration idonetsk i östra Ukraina
Prorysk demonstration idonetsk i östra Ukraina Bild: EPA/PHOTOMIG östra ukraina

USA hotade Ryssland med nya sanktioner efter ett telefonsamtal sent på torsdag kväll mellan USA:s president Barack Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

I ett uttalande från Vita Huset sades att USA och EU ska vara beredda på att möta upptrappningar från rysk sida med nya sanktioner. Både USA och Tyskland upprepade uppmaningen om att Ryssland ska dra bort sina styrkor från gränsen mot Ukraina.

USA anklagade också Ryssland för sabotage. Enligt uttalandet försöker proryska separatister destabilisera Ukraina, uppenbarligen med stöd av Moskva, "genom en orkestrerad kampanj av provokationer och sabotage".

På torsdag kväll beskyllde USA:s utrikesministerium också Ryssland för att använda gasen som vapen i konflikten, efter att Rysslands president Vladimir Putin varnade för att gasen kan stoppas också till Europa om inte Ukraina betalar sina gasskulder.

Tidsfristen löper ut

På fredag löper tidsfristen ut för de proryska aktivisterna som ockuperar myndighetsbyggnader i Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. För två dygn sedan hotade den ukrainske inrikesministern ockupanterna med våld om de inte lämnar byggnaderna och ger upp sina vapen.

Ockupationerna fortsätter trots inrikesministerns ultimatum.

Förhandlingar pågår mellan ukrainska politiker och ockupanterna. Enligt en del ukrainska källor ställer ockupanterna oacceptabla villkor för att avbryta ockupationerna.

Ukrainas tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk reser på fredag till Donetsk för att diskutera krisen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes