Hoppa till huvudinnehåll

Sune Bergström: Rör dej i Östnyland på egen risk!

Pirlax vägskylt med underskylten farlig by
Kan Bengt Dahlqvists skämtsamma facebookbildcollage från Pirlax bli sanning en dag? Pirlax vägskylt med underskylten farlig by Bild: Bengt Dahlqvist från yle östnylands facebooksida

Om vägunderhållet blir ännu sämre, kan vi kanske i framtiden sysselsätta skyltmakare som sätter upp sådana här varningsskyltar vid varje by i Östnyland.

Här är ett par plock ur Yle Östnylands kartläggning av dåliga vägar och gator:

”Boxvägen: Fullt med sprickor och sydningar åt fel håll, skolbussarna vägrar köra på vintrarna pga att det är halt och dåligt före. Bilarna går sönder och mopedister och motorcyklister åker omkull i de stora sprickorna. Det finns otaliga fotgängare på hela sträckan, livsfarligt för dem pga att bilar och andra motorfordon väjer för sprickor och gropar i asfalten. Så här har det varit i 6 år nu åtminstone.”

”Grevnäsvägen: Vägen är full i gropar, fast man ringer Tiekäyttäjälinjen, kommer entreprenören sällan ut och gör något åt vägen. Bilen går helt enkelt sönder. Det är farligt att kryssa mellan groparna över hela vägen och hoppas att ingen kommer emot. Skall det vara grusväg så skall den skötas, så den är i körbart skick. Beskattningen för användandet av bil är redan för hög, använd de skattepengar för att hålla vägarna i körbart skick, inte bara i tätorter.”

På tal om grusvägar, det lär inte löna sig ekonomiskt att asfaltera om vägar med liten trafik, så snart kommer väl vägmaskinerna och fräser upp den gamla asfalten och vägen blir grusväg igen.

Snabbare störtdykning

Regeringen beslöt nyligen minska finansieringen av grundunderhållet för vägar, järnvägar och vattenvägar med 100 miljoner euro, det är en minskning med nästan 10 procent. Experterna tvistar om nedskärningen blir tillfällig eller permanent.

Automobilförbundets ordförande Martti Merilinna säger att vägnätets skick har rasat redan med den nuvarande finansieringen. Han varnar för att ytterligare nedskärningar gör att störtdykningen blir ännu snabbare. För att åtminstone litet bromsa upp den borde man få minst 100 miljoner euro till per år.

Automobilförbundet har uppskattat att det skulle kosta 1,5 miljarder euro att få landets vägar i skick. Förbundet konstaterar att staten årligen samlar in omkring 7 miljarder euro av bilisterna i skatter och skatteliknande avgifter. Bara under 1 miljard euro går till underhållet av landets vägnät.

En webbkommentar till:

”Sådant får östnylänningarna vänja sig vid. Är det bara i södra Finland där vägarna e dåliga?? Skulle inte tro det, för vägarna är likadana här i österbotten om inte värre.”

Tig och bit ihop tänderna?

Borde vi alltså tiga, lida och inte klaga här i Östnyland? Vi är vana vid att tiga och att bita ihop tänderna, det lönar sig inte att klaga, ingenting händer ändå. Men hur ska vi tro att de som sitter på kassakistan ska ge pengar för våra usla vägar om vi inte klagar högljutt hos berörda myndigheter?

Så här tipsar du trafikverket om problem med vägar och gator

Du kan dygnet runt ringa meddelanden om vägens skick och om problem i trafiken till Vägtrafikantlinjen 0200 2100 (lokal- eller mobilsamtalsavgift 24 h/dygn).

Eller så kan du skicka skriftlig respons på denna webbadress: Kontakta Trafikverket


Inte väntar vi väl oss att det ska komma en svart limousin med en delegation från Trafikministeriet i Hufvudstaden, skumpande längs den gropiga Ebbovägen så att stötdämparna och däcken strittar åt olika håll, för att sedan högtidligen överlämna oss en bunt sedlar till en nödvändig vägreparation?

Nej, gör tvärtom, gå ut på gator och torg som fransmännen och protestera! Snart har vi riksdagsval igen och då lyssnar politikerna på oss. Skicka delegation på delegation från Östnyland till trafikministern och riksdagen med krav om en rättvisare fördelning av statens medel för vägunderhåll.