Hoppa till huvudinnehåll

”Man kan råka illa ut om man säger sanningar”

Bettinastudion
Jacob Söderman Bettinastudion jacob söderman

Jacob Söderman är aktuell med boken Jacke som handlar om honom själv. Han har varit landshövding i Nyland och justitieombudsman både i riksdagen och i EU.


Läs mera om programmet Bettina här

Jacob Söderman var den första finländare som fick en hög tjänst inom EU då han blev utnämnd till justitieombudsman. Han har ägnat sig åt att försvara mänskIiga rättigheter i hela sitt liv och bland annat det berättar han i den färska biografin Jacke.

Uppfostrad av kvinnor

Jacob blev faderlös på ett dramatiskt sätt mycket tidigt. Hans pappa var kapten på en oljetanker, som under vinter- och fortsättningskriget körde till Texas och hämtade bensin. Fartyget bombades i maj 1941 och hans far omkom. Jacob var bara en liten pojke då och han minns inte mycket av sin far.

- Jag minns att han en gång gav mig russin, säger Jacob. Och att jag klamrade mig fast vid hans byxben.

Jacke kommer inte ihåg så mycket av den tragiska händelsen. Men han minns att två herrar i mörk kostym kom i bil och att hans mor brast i gråt. Händelsen glömdes ganska fort bort, för det var många barn som var utan pappor under kriget. Det var först när kriget slutade som man märkte att ingen far kom hem.

- Jag blev helt och hållet uppfostrad av kvinnor och väl omskött, säger Jacke. Under kriget gjorde kvinnorna i Finland en fantastisk insats på hemmafronten.

Människorättskämpe

Jacob har alltid varit mån om att försvara de svagaste i samhället. Redan tidigt i sin karriär kämpade han mot hur i synnerhet de som hörde till samhällets nedre skikt blev behandlade i domstolar.

- Det var närmast fråga om administrativa frihetsberövanden utan process, säger Jacob Söderman.

Det var två grupper som var speciellt utsatta. Den ena var de så kallade lösdriverskorna och den andra var män som inte betalade sitt underhåll. De spärrades in endast utgående från vad som stod i pappren.

Impopulär med lysande karriär

I sin ungdom blev Jacob starkt påverkad av Maxim Gorkij, som hade ett stort socialt patos och på 60-talet hörde det till att man opponerade sig mot orättvisor och förtryck. Han har många gånger också senare under sin karriär blivit impopulär och förargat människor då han sagt rakt ut vad han tänker. Lite kan han ångra att han som riksdagsman hävde ur sig en massa elakheter som han ibland måste be om ursäkt för.

- Man kan råka illa ut om man går omkring och säger sanningar, säger Jacke. Man ska helst skryta med partiledarna och med riksdagsgruppsledarna. Då har man en lysande framtid framför sig.

Jacob Söderman har aldrig egentligen planerat sin karriär, han har alltid hamnat på olika ställen. Han säger att en orsak till hans framgångsrika karriär är att han vågat gå på. Han tar som exempel då han kandiderade för ämbetet till europeisk ombudsman. Finland hade just blivit medlem i EU och nästan ingen trodde på hans chanser att bli vald, men det blev han.

Engagerad också i sport

Jacob har sysslat med både boxning och fotboll. Han joggade till och med på 50-talet då ingen annan ännu gjorde det. Att han var aktiv inom många idrottsgrenar berodde främst på att folk bodde väldigt trångt där han bodde på den tiden och att man därför var ute hela tiden. Finland var en stark idrottsnation och det ordnades olympiska spel i alla byar, säger Jacob. Det blev man påverkad av.

- Jag var aldrig bra i någon sport, säger Jacke. Men jag var engagerad i allt möjligt.

Bettina med gäster
Bettina med gäster molly

Övriga gäster i programmet är Tino Singh, aktuell som programledare för realityserie, psykologen Laura Stenroos och 14-åriga Molly, vinnare av Voice Kids.

Programmet sänds måndagen den 14 april och kan efter sändning ses på Arenan.