Hoppa till huvudinnehåll

Det sjuder av liv i restaurangerna

Kristian Karnell på restaurang Bossanova i Ekenäs.
Kristian Karnell tvättar golvet i restaurang Bossanova i Ekenäs. Kristian Karnell på restaurang Bossanova i Ekenäs. Bild: Yle/Marica Hildén karnell,Raseborg,Ekenäs

Blomkrukor, diverse grejer, stolar i staplar, diverse grejer, nya tapeter, diverse grejer, golv som tvättas. Restaurang Bossanova i Ekenäs ska öppna till valborg och den nya krögaren jobbar för fullt. Kaos, säger en krögare som snart öppnar dörrarna, medan en annan kariskrögare vill sälja. Det sjuder av liv i restaurangvärlden i Västnyland.

Kristian Karnell tvättar golvet i restaurang Bossanova då jag hälsar på. Allt är bra, säger han.
-Vi renoverar det sista och tvättar trägolven. Den här veckan kommer nya kärl och glas.

Vintern i Svenska klubben?

Kristian Karnell ska satsa på Bossanova om somrarna och vintertid planerar han att spendera på Svenska klubben i Ekenäs. Han förhandlar som bäst med Ekenäs FBK om att hyra Svenska klubben.

Svenska klubben i Ekenäs.
Svenska klubben i Ekenäs. Svenska klubben i Ekenäs. Bild: Yle/Marica Hildén svenska klubben i ekenäs,Raseborg,Ekenäs

På Bossanova ska Karnell satsa på modern mat, Bossanova ska bli ett steak house. Den största biffen är 1,2 kilo.
-Om jag får hyra Svenska klubben så planerar jag att satsa på ett skandinaviskt kök där.

Personalen måste vara flexibel

Det behövs personal för att få allt att gå runt. Karnell säger att det är svårt att få tag på bra personal.
-Man ska vara flexibel, inte blyg, orka jobba och gärna ha jobbat på olika ställen.

Han får tag på sin personal via arbets- och näringslivsbyrån, kontakter och sociala medier.
-Jag har nästan alla jag behöver. Det finns personal som jobbat här tidigare och även ny personal.

Restaurangen på vatten

I Ekenäs öppnar också restaurang Knipan med ny krögare.
Hans Lundström har skrivit på ett femårigt kontrakt med nya ägarna Don Björkström och Yngve Lignell.

Restaurang Knipan i Ekenäs vintertid.
Restaurang Knipan i Ekenäs. Restaurang Knipan i Ekenäs vintertid. Bild: YLE / Patrik Rosström flaggstänger,Raseborg,Ekenäs

Satsar på en köttbutik

-Det är fullt kaos i dag.
Så säger Magnus Svennblad då jag når honom på Köttkontrollen på Skolgatan 10 i Karis.
Det är ventilationssystem som inte är helt färdigt, men Svennblad räknar med att öppna dörrarna på onsdag eller torsdag den här veckan.

Köttkontrollen är en gastropub med en köttbutik.
-Det är köttbutiken vi satsar på, krogar finns det redan, säger Svennblad.
Köttkontrollen ska sälja närproducerat kött.

Knäppen på Högbergsgatan i Karis är till salu.
Thomas Eriksson säger att många varit intresserade och snart ska han ha ett samtal med en person om försäljning.

Från hästar till mat

I närheten finns Billnäs garden & bistro i Arja Aminoffs byggnad. Aminoff ville inte fortsätta med restaurangverksamheten så hon kontaktade Tiina Mäntykoski-Airas i Snappertuna och nu driver hon ett café och en restaurang i Billnäs.

Billnäs garden & bistro i Billnäs.
Billnäs garden och bistro. Billnäs garden & bistro i Billnäs. Bild: Yle/Tove Virta billnäs garden & bistro

Caféet är redan öppet och restaurangen ska öppna den 10 maj.

Tiina Mäntykoski-Airas är hovmästare och har även varit tävlingsryttare. Då hon inte längre kunde tävla med hästar så började hon odla ekologiskt i stället eftersom hon alltid har varit intresserad av ren mat.
Gästerna ska få smaka på hennes odlingar och hon har många andra idéer för caféet och restaurangen i Billnäs.

-Där finns mötesrum och man kan ha privata tillställningar. Dessutom kommer vi att presentera månadens konstnär och ha temadagar med föreläsningar. Man kan också bli serverad av Joseph Miettinen som blev andra i musiktävlingen Idols.

Mellan Billnäs och Pojo kyrkby finns Åminnegård med Nordcenter som också har en ny krögare.
Vanajanlinna group öppnar restaurangen på nytt den 1 maj.