Hoppa till huvudinnehåll

Stora skillnader i EU-kandidaternas valbudgeter

Bild: EPA/CHRISTOPHE KARABA europaparlamentet

Kandidaterna i EU-valet driver sina kampanjer med rätt så varierande budgeter. Partisekreterarna har uppskattat åt Yle Uutiset att beroende på kandidat spenderas cirka 10 000 till 100 000 euro på kampanjen. Överlag antas budgeterna i år vara mindre än vid tidigare EU-val.

Nästan alla partier ger direkt valstöd åt sina kandidater, men inte Samlingspartiet. Samlingspartiets kandidater får däremot behålla vinsten av de seminariebiljetter de säljer. Dessutom kommer en del av kandidaterna att få vara med i partiets tv-reklamer.

Utöver stödet från partierna finansieras kampanjerna med egna besparingar, lån och donationer.

Flera av partiernas budgeter har också krymt sedan det senaste EU-valet för fem år sedan. Centern är partiet som har drabbats hårdast, deras budget har krymt från 800 000 till 300 000 euro. De Grönas budget har halverats till 110 000 euro. De krympta budgeterna beror främst på nederlagen i riksdagsvalet som orsakat betydligt minskat partistöd.

Det enda partiet vars valbudget har växt är Sannfinländarna. De använder ungefär 500 000 euro på kampanjerna, alltså lika mycket som Samlingspartiet, SDP och SFP. För fem år sedan låg Sannfinländarnas valbudget på 200 000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes