Hoppa till huvudinnehåll

Tvätta varandras fötter!

Skärtorsdagens mässa från S:t Marie kyrkan i Åbo

Vi firar mässa på skärtorsdagen med medlemmar i Åbo svenska församling. Det bibliska huvudtemat är nattvardens instiftelse. Dessutom har skärtorsdagen traditionellt varit den dag då man minns hur Jesus tvättade sina lärjungars fötter. Fottvagningen är tecken för tjänande och för kärleken mellan de kristna. den bibliska berättelsen i sin helhet finns i Bibeln i Johannes evangelium, kap 13.

Nattvardens instiftelse

Skärtorsdagens ämne är berättelsen om nattvardens instiftelse i samband med den sista gemensamma måltiden som Jesus och hans lärjungar firade tillsammans.

Förberedelse för långfredagen

Som avslutning på skärtorsdagens mässa avlägsnas de liturgiska föremålen och dukarna från altaret. Altaret och altarskranket kläds i svart inför långfredagen. Avklädandet av altaret inleder korsets och uppståndelsens påsk. Den omfattar en tre dagar lång festtid som fortsätter till påskdagens kväll och sammanbinder Kristi korsdöd med uppståndelsen.

Medverkande

Mässan i S:t Marie kyrka leds av Björn Nalle Öhman. Vi får lyssna till en dialogpredikan mellan honom och Carolin Ahlvik-Harju. Textläsare och gudstjänstassistenter är Carita Eklund och Johan Mullo. Med sång medverkar Camerata Aboensis och en sånggrupp från Åbo svenska församling.

Tv-regi: Leif Lindgren
Skärtorsdag 17.4 2014 kl 23:00 Yle Fem

Tro

Nyligen publicerat - Tro