Hoppa till huvudinnehåll

Varför finns det inga spårvagnar i Åbo?

Ett historiskt mysterium: Åbo har haft spårvagnar, men de är försvunna 1988. Stjärnreporter Gunnar Elmberg (Paul Olin) beger sig till Åbo, den före detta huvudstaden, för att undersöka saken.

Informationsruta

Åbo hade hästspårväg från 1890 till 1892 och elektrisk spårväg från 1908 till 1972. I december 2009 fattade stadsfullmäktige i Åbo beslut om att igen bygga en snabbspårväg efter en övergångsfas med stombussar.

Paul Olin spelar den grävande journalisten Gunnar Elmberg som skall ta reda på varför det inte finns det spårvagnar i Åbo. Han kollar in Åbos turistattraktioner och träffar Micke Rundman i olika roller.

Men det blir också riktigt vox populi där mannen och kvinnan på gatan, eller i ÅST:s foaje, får säga sitt om spårvagnarna i Åbo.

Skall Åbo bli huvudstad måste frågan om spårvagnarnas öde besvaras, påpekar Gunnar Elmberg.

Åbo i Finland hade hästspårväg från 1890 till 1892 och elektrisk spårväg från 1908 till 1972. I december 2009 fattade stadsfullmäktige i Åbo beslut om att bygga en snabbspårväg igen. I Närbild från 2011 diskuterar man spårvagnarnas öde i Åbo med bl.a. författare Henrik Jansson.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.