Hoppa till huvudinnehåll

Amfetaminrättegång inleddes i Karleby

Amfetaminbeslag i Nordsjö hamn, den 5 fabruari 2014.
Efterfrågan på amfetamin är rätt stor i Karlebyregionen Amfetaminbeslag i Nordsjö hamn, den 5 fabruari 2014. Bild: Tullen amfetaminbeslag

Åklagaren kräver två års ovillkorligt fängelse för två personer som misstänkts för grovt narkotikabrott i Karleby. Totalt åtalas nio personer i en knarkhärva som gäller främst amfetamin men också hasch och Subutex.

Drygt 200 gram amfetamin har tagits till Karlebyregionen från södra Finland.

- Det handlar om ungefär ettusen användarportioner, säger kriminalkommissarie Anders Åfors.

Drogerna har tagits till Karleby i flera omgångar. En del av de misstänkta ställs inför rätta i södra Finland.

- De huvudmisstänkta har känt varandra sedan de bodde på ett pojkhem i sin ungdom, säger Åfors.

30 unga fast för cannabis

En trend som oroar Åfors är att det blir allt vanligare med cannabis. Polisen i Jakobstad och Karleby fick förra veckan fast 30 ungdomar som hade använt eller distribuerat cannabis.

- Det har kommit in i bilden vid sidan om tobak och alkohol. 15-16 åringar röker hasch sporadiskt eller till och med varje vecka.

Det har också blivit vanligare med hampaodlingar. En del av dem är mycket stora med till och med etthundra plantor, många är mycket proffsiga enligt Åfors.

- Vi hittar hampaodlingar så gott som varje vecka. Det är automatisk bevattning, speciella gödningsmedel och proffessionellt uppbyggt med fläktar och allt möjligt.

Det är oftast män i 20-30 årsåldern som odlar hampa. Antingen har de odlingen i ett hus som ligger avskilt på landsbygden eller så i en lägenhet som hyrs i odlingssyfte.

Läs också:
Många hampaodlingar hittades i Kronoby i sommar

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten