Hoppa till huvudinnehåll

De här vill till Europaparlamentet

Europaparlamentet i Strasbourg
Europaparlamentet i Strasbourg Europaparlamentet i Strasbourg Bild: Bild: © Europaparlamentet - Audiovisuella enheten parlamentsbyggnad

Alla riksdagspartier förutom De Gröna ställer upp kandidater från Österbotten. Allt som allt rör det sig om femton kandidater, av vilka sex är SFP:are.

Av de övriga partierna ställer Samlingspartiet upp en kandidat, SDP en, Centern en, Sannfinländarna två, Vänsterförbundet en, Kristdemokraterna en och det lilla Självständighetspartiet två.

Samlingspartiet har dessutom en kandidat, Mari-Leena Talvitie, som har bott i Ilmajoki och De Grönas Johanna Sumuvuori har rötterna i Lillkyro. Räknar man så har också De Gröna en kandidat från Österbotten.

I val till Europaparlamentet röstar hela landet som en enda valkrets. Till parlamentet väljs 751 representanter av vilka 13 kommer från Finland. Valet hålls den 25 maj.

Kandidaterna från Österbotten:
Samlingspartiet: Kai Pöntinen, Lappo
SDP: Miapetra Kumpula-Natri, Vasa
Centern: Elina Lappalainen, Toholampi
Sannfinländarna: Maria Tolppanen, Vasa, Marko Kulpakko, Kaustby
Vänsterförbundet: Eila Aarnos, Karleby
Kristdemokraterna: Peter Östman, Larsmo
SFP: Sven Jerkku, Närpes, Bo-Göran Åstrand, Jakobstad, Wivan Nygård-Fagerudd, Vasa, Mats Nylund, Pedersöre, Marlen Timonen, Karleby, Alina Böling, Vasa
Självständighetspartiet: Antti Pesonen, Alajärvi, Janus Putkonen, Alajärvi

Läs också