Hoppa till huvudinnehåll

Derbyuppgörelse i damfinalen

Damernas handbollsfinaler kör igång på onsdagen då HIFK står värd för Dicken i Berghälls idrottshus. Det regerande mästarlagets hårda och rutinerade defensiv sätts på prov då det unga drumsölaget ämnar springa sönder försvarsmuren.

I damernas handbollsfinal möts ett väntat par då HIFK och Dicken slårt samman. I grundserien var Dicken två gånger bättre medan tabellettan HIFK lyckades vinna bara ett av inbördesmötena.

- Jag skulle säga att utgångsläget är ganska jämnt. Att vi har 2-1 i inbördes matcher i grundserien påverkar kanske inte så mycket, även om vi fått ett visst självförtroende av att ha lyckats slå dem.

I de matcherna som Dicken var starkare saknade HIFK ändå nyckelspelaren Linda Cainberg vilket Lindahl nog är väl medveten om.

- Men jag tror nog vi ska klara av att besegra dem fast hon nu är med i finalserien.

HIFK:s chefstränare Birgitta Lindholm menar att det vid sidan av Cainbergs frånvaro även fanns andra orsaker till att laget inte visade upp sitt bästa spel i förlusterna mot Dicken.

- Vi hade små skavanker i laget och fick inte riktigt spelet att löpa på det sättet som vi hade tänkt. Men nu är vi back-on-track, säger Lindholm.

HIFK spelar i final redan för den sjätte våren i följd, medan det för Dicken blir det första finaluppträdandet sedan år 2000 då de förlorade mot Sparta. Lindahl upplever ändå inte denna statistik som något handikapp.

- Relativt många av oss har redan spelat finaler i andra föreningar. Visst har HIFK den fördelen av att de har mycket erfarenhet av finalspel, men jag tror att ung iver kan vinna över det!

Dickens chefstränare Jani Vaskola tänker i likadana banor.

- Vi har unga spelare som för första gången är i final med det här laget. Hungern är så enorm att vi kommer att komma med en förskräckligt hård fart och inställning. Jag tror vi vill så mycket att det kommer att bära oss till mästerskapet, säger Vaskola.

Håller HIFK-försvaret?

I grundserien hade HIFK den klart bästa målskillnaden då de både gjorde flest och släppte in minst.

- Vårt försvar är stenhårt den dagen det är bra. Så har vi duktiga spelare och har mer spelöga, vårt varierande spel kan hämta problem till Dicken.

HIFK-defensiven är ändå något som inte verkar skrämma Lindahl det minsta.

- De har ett hårt försvar med ett stort mittblock men det är nog inget omöjligt försvar för oss. Jag tycker att vi har lyckats bra i att söndra deras försvar och om vi fortsätter med samma stil så är det nog inget problem. De flesta målen gör vi på kontring och då har det uppställda försvaret inte så stor betydelse.

Vaskola är på samma linjer.

- Vi har inte haft några som helst problem med att göra mål mot dem i tidigare matcher och jag tror inte det kommer att ske någon förändring i det. De har dessutom en ganska liten målvakt som inte räcks till helt alla hörn, det kommer vi att använda till vår fördel, säger Vaskola.

Igen ett helsingforsiskt guld

Att det är Helsingforsderby i finalen betyder att guldet igen kommer att gå till huvudstaden. Sedan man för första gången år 1946 delade ut medaljer i damhandboll har mästerskapet bara tio gånger gått utanför Helsingforsgränserna. Under 2000-talet är det bara Grankulla IFK som lyckats bryta trenden då de vann guld 2009.

Att det nu spelas en helhelsingforsisk final värmer bägge lagen.

- Jag hoppas att mänskorna hittar till hallarna. Det skulle ju vara underbart med fulla läktare. Visst kommer det ju att bli rött hela vägen och stämningsfulla och roliga matcher, lovar Lindholm.

Även Lindahl tror att stämningen kommer att vara på topp.

- Det här är jättebra med tanke på publiksiffrorna. Jag tror att det kommer mycket folk på plats. Det här är en drömfinal!

Finalerna:
16.4 19:30 HIFK - Dicken
22.4 18:15 Dicken - HIFK
24.4 20:00 HIFK - Dicken
Vid behov:
26.4 16:15 Dicken - HIFK
28.4 18:00 HIFK - Dicken

Läs också: Dags för playoff - tänder Cocks?