Hoppa till huvudinnehåll

Edith Södergran större än myten

Edith Södergran
Edith Södergran Bild: Sets förlag edith södergran

Agneta Rahikainen satsar på Edith denna vår. Snart kommer boken "Kampen om Edith- Biografi och myt om Edith Södergran. Dessutom disputerar hon för doktorsgraden med samma tema.


Svenskfinlands främsta Edith-specialist Agneta Rahikainen har vigt en stor del av sitt liv åt Edith. Den 26.4 utkommer hennes bok ”Kampen om Edith - Biografi och myt om Edith Södergran”, dessutom disputerar hon samtidigt med samma tema för doktorsgraden. Rahikainen är ute efter att rätta till en del av myterna kring Edith och reda ut varför bilden av henne är så konstig.

- Hon var så mycket mera än en kvinna som dog ung. En av de största missuppfattningarna är att hon var kärlekssuktande och bara skrev om döden hela tiden. Visst skrev hon om döden, men också om så mycket annat, som till exempel om livsextas och makt, säger Rahikainen.

- Dessutom har det spekulerats om hennes sexualitet och mentala hälsa onödigt mycket. Myterna gör henne plattare, men också konstigare än vad hon kanske var. Samtidigt är det svårt att läsa hennes dikter utan alla myter runtomkring henne, men hennes dikter står sig bra helt självständigt. Faktum är att man får mera ut av dem om man läser dem helt fritt. menar Rahikainen.

Se intervjun med Agneta Rahikainen i Kollektivets Södergran-sändning.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje