Hoppa till huvudinnehåll

Enkla och snabba utklädningskläder

Lee som spindel
Lee som spindel Lee som spindel Bild: YLE/Strömsö panter

Maskerad på dagis, temafest på jobbet eller utklädningskostymer till skolan eller födelsedagsfesten – det blir lätt något man förtränger och sparar till sista minuten. Här kommer flera olika tips på väldigt enkla kostymer man kan göra själv utan att behöva sy ett enda stygn och enbart av material som man kan hitta hemma i garderoben.

Användbara material:

Lee som blomma
Lee som blomma Bild: YLE/Strömsö panter

säkerhetsnålar
strumpor och strumpbyxor
avlagda kläder
vadd (eller mer gamla kläder att använda som fyllning)
band
gummiband
tejp

Lee som hund
Lee som hund Bild: YLE/Strömsö panter

Blomma

Till en blomkostym kan man använda ett par gröna byxor/tights eller strumpbyxor, en grön tröja och en mössa i valfri färg som blir blomknoppen.

Kronblad klipper man lätt till av en tygbit med en öppen cirkel i mitten för halsen. Nåla fast med säkerhetsnålar. Kjol till blomma (eller till andra kostymer) görs så här:

1. klipp till remsor i olika gröna nyamnser av gamla halsdukar/shalar/t-tröjor 1-5cm breda och 40-60cm långa.
2. Klipp till en bit gummiband som räcker runt midjan.
3. Vik tygremsan på mitten och knyt fast den runt gummibandet genom att dra ändorna genom vikningsöglan och dra åt. Knyt fast så många tygremsor du vill ha.

Lee som panter
Lee som panter Bild: YLE/Strömsö panter

Hund

Till en hundkostym kan man använda strumpbyxor eller tights/byxor och tröja i samma färg och mössa samt strumpor och en knästrumpa eller strumpbyxa/kalsong allt i samma färg.

Fyll ett ben av strumpbyxan/kalsongen med vadd eller andra strumpor och fäst med säkerhetsnålar baktill som svans. Fäst även två strumpor på mössan med säkerhetsnålar.

Använder du kalsonger så knyt fast ändan och dra in knuten inuti svansen så får du en fast ända som vadden inte kommer ut genom.

Panter

Till panterkostymen gör du på samma sätt som hunden men låt svansen vara längre. Och öronen knölar du ihop till små bollar och nålar fast på mössan.

Spindel (se bilden ovan)

Till en spindeldräkt behövs en svart trikåtröja och svarta strumpbyxor/ tights/ kalsonger. Till spindelns armar behövs två par strumpbyxor eller kalsonger. Fyll dem med vadd och nåla fast dem med säkerhetsnålar, ett par i vardera sidan på tröjan.

Själva rumpdelen av kalsongerna virar man bara in och nålar fast i sidan. Knyt ändan på kalsongerna och vänd knuten inåt innan du fyller dem så hålls vadden på plats.

En mössa med urklippta ögon passar bra till. Knyt band ca 10-15 cm från ändan på understa armen och lämna 15 cm tråd innan du knyter runt följande arm och sen ytterligare en ögla att dra din arm genom så får du en häftig effekt när du rör dina armar så följer tygarmarna med!

Lee som bläckfisk
Lee som bläckfisk Bild: YLE/Strömsö panter

Bläckfisk

Till bläckfisken tar du så många färgglada strumpbyxor du hittar, fyller dem med vadd och knyter fast allt runt midjan med en schal.

Lee som manet
Lee som manet Bild: YLE/Strömsö panter

Manet

Till maneten behövs ett paraply, gärna genomskinligt. Tejpa fast remsor med olika band så blir det som tentakler. Här behövs inga säkerhetsnålar och den här kostymen tål till och med regnigt väder!