Hoppa till huvudinnehåll

Större rättigheter för transpersoner i Indien

Transsexuell person.
Transsexuell person. Bild: Money Sharma/EPA transsexuell

I Indien får transpersoner större rättigheter tack vare ett beslut från högsta domstolen. Domstolen har erkänt transpersoner som ett tredje kön, eftersom det enligt domstolen är varje människas rätt att själv välja sitt kön.

Enligt domstolsbeslutet måste myndigheterna nu se till att transpersoner har samma möjligheter till sociala förmåner, utbildning, hälsovård och arbete som andra erkända minoriteter i Indien. Myndigheterna måste också jobba för att öka förståelsen för transpersoner bland indierna.

Det finns kring tre miljoner transpersoner i Indien. De är ofta diskriminerade och utstötta ur samhället och lever i fattigdom.

Många förtjänar sitt levebröd genom att sjunga och dansa eller genom att tigga och prostituera sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes