Hoppa till huvudinnehåll

Fastighetsförbundet: Chockhöj inte fastighetsskatten

Jukka Kero
Jukka Kero, chefsekonom vid Fastighetsförbundet, är emot stora förändringar av fastighetsskatten. Jukka Kero jukka kero

Enligt en statlig och kommunal arbetsgrupp är fastighetsskatten i dagens läge alldeles för låg och borde bli mer marknadsmässig. Fastighetsförbundet är ändå av annan åsikt och påpekar att skatten höjdes senast vid årsskiftet, med i medeltal 10%.

Yle Nyheter rapporterade i morse att fastigheternas beskattningsvärden uppdateras relativt sällan - t.ex. bara vart tionde år - och att värdena dessutom bestäms utgående från allmänna index som släpar efter de verkliga marknadspriserna.

Men chefsekonomen Jukka Kero på Fastighetsförbundet som representerar fastighetsägare i Finland anser inte att det är problematiskt.

- Den totala skattenivån i vårt land är 46 procent. Och i och med att den är såpass hög så borde man inte höja fastighetsskatten ytterligare. Skatten ska våra måttlig, säger han.

Samtidigt anser han ändå, i linje med arbetsgruppen som har utrett hur fastighetsskatten ska förnyas, att en mer marknadsmässig skatt är rättvis.

- I arbetsgruppens rapport framkommer det att fastigheter som befinner sig till exempel på samma bostadsområde eller i samma kvarter borde beskattas på liknande sätt och det är en bra idé, kommenterar Kero.

För mycket byråkrati

Han är ändå tveksam till att granska enskilda bostäders marknadsvärden ofta.

- Det krävs mycket byråkrati för att få tag på det här materialet och det blir inte billigt. De administrativa kostnaderna kan vara större än de tilläggsinkomster man får in, så då är det inte vettigt.

Fastighetsförbundet förespråkar därför mindre noggrann data och stegvisa förändringar.

- Plötsliga förändringar är illa för fastighetsägarnas plånböcker. Särskilt illa skulle det vara för en låginkomsttagare som bor i en stor bostad.

Enligt arbetsgruppen är fastighetsskatten en bra skatt att höja för folk ändrar inte sitt beteende enligt den. Den ger alltså samhället "säkra inkomster". Kero har en annan syn på saken.

- Det kan vara så här ur tjänstemännens synvinkel, men vanligt folk är av annan åsikt. Det är faktiskt människor som ska betala fastighetsskatten och då får den inte svänga alltför kraftigt.

Läs också: Fin utsikt ska kosta mer i fastighetsskatt

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes