Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors Arbis – allt från porslinsmålning och boxning till feminism och språk

För många är arbetarinstituten vardagsrummet utanför hemmet. Helsingfors Arbis grundades 1914 och erbjuder kurser i språk, hantverk och gymnastik, samt medborgarbildning, studiecirklar och föreläsningar.

Informationsruta

Dagens medborgarinstitut kan ses som arvtagare till de arbetarundervisningskurser som bedrevs i Helsingfors i slutet av 1880-talet. 1899 startade det allra första egentliga arbetarinstitutet sin verksamhet i Tammerfors.

Det flesta medborgarinstitut drivs av kommunerna, men det finns även några enstaka som drivs i annan regi. Medborgarinstituten är uppdelade på språklig grund. Institutet finns på vissa orter även under andra namnformer.

Arbetarinstitut ("arbis", på finska työväenopisto) eller medborgarinstitut (MBI, på finska kansalaisopisto) är en finländsk form för allmänbildande vuxenutbildning (folkbildning) med kurser i det mesta. Kurserna är öppna för alla.

Helsingfors Arbis upprätthålls av Helsingfors stad och är Finlands största svenskspråkiga medborgarinstitut. Institutet grundades 1914. Årligen ordnas drygt 700 kurser av varierande längd i de mest skilda ämnen, från praktiskt inriktade kortkurser till teoretiska universitetsämnen inom öppna universitetet. Dessutom ordnas allmänna föreläsningar, diskussioner, viskvällar och andra evenemang. Deltagarna är omkring 6000, och många går på flera kurser. Åldern på de deltagande varierar från 3 till 90 år.

För många är arbis ett vardagsrum som man år efter år tar kurser på. En kvinna har gått på porslingsmålning sedan 1963 och kommer alltid ihåg att anmäla sig.

Helsingfors Arbis fyllde 90 år 2004 och då introducerade man nya kurser i dator, retorik, matlagning och yoga. Vissa språk har funnits med sedan 1914, berättar rektor Ellinor Gube. Kaj Shichmann har gått 51 år på arbis. Han har läst italienska, engelska, franska, spanska, tyska, ryska på arbis. Nu talar han mer eller mindre flytande dessa språk och det har varit honom till stor nytta på jobbets som turistguide.

Yogan kom för att stanna 2004. Och på 2000-talet är yoga så vanligt att man ordnar yoga för pensionerade män, s.k. gubbyoga.

Kursen i möbelreparering är alltid populär. Men även ikonmålning och bröllopsförberedelser finns på Helsingfors Arbis.

2010 funderar man på att slå ihop många arbetar- och medborgarinstitututen. Forskare Kjell Herberts påpekar att medborgarinstituten erbjuder viktiga kurser och är samtidigt en samlingsplats. Det kan vara vanskligt att slå ihop i synnerhet finsk- och svenskspråkiga institut.

De engagerade lärarna och rektorerna är oerhört viktiga för instituten. T.ex. Märta Tikkanen introducerade feminismen och gav den ett forum i Svenskfinland när hon var rektor för Helsingfors Arbis. Och 2013 hölls det första feministiska forumet i Finland på Helsingfors Arbis.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.