Hoppa till huvudinnehåll

Mathantverk vill vara motvikt

Helena Höglund-Rusk
Helena Höglund-Rusk, projektchef för Lokalt center för mathantverk i Korsnäs. Helena Höglund-Rusk Bild: Yle/Elin Willows mathantverk

I Korsnäs kommun hoppas man på att få nya företagare i form av mathantverkare. Under hela året pågår ett projekt för att understödja detta.

– Mathantverk handlar om gamla förädlingsmetoder, berättar Helena Höglund-Rusk som leder projektet Lokalt center för mathantverk.

När det handlar om mathantverk får inga tillsatsämnen användas, med det menas till exempel förtjockningsmedel och färgämnen, dessutom ska det tillverkas i liten skala och helst av lokat producerade råvaror.

Det handlar inte om att det inte finns bra moderna metoder att tillverka mat, utan det handlar mer om en motvikt till den industriellt framställda maten, berättar Helena Höglund-Rusk.

Korsnäs kommun har en framtidskommitté som jobbar med utveckling, och därifrån kom också idén att satsa på mathantverk under ett år. Helena Höglund-Rusk fungerar som projektledare. Under året ordnas kurser och studieresor.

Det kunde absolut vara ett lyft för Korsnäs om man fick flera mathantverkare i kommunen, tror Helena Höglund-Rusk, man kunde bland annat använda det i marknadsförningen av Korsnäs.

– Nu måste vi satsa på att få igång mer produktion, i dag har vi till exempel bara en mjölkbonde kvar i Korsnäs, säger Höglund-Rusk.

– Annars passar korv och ost och sylt bra att tillverka här, varför inte med världsarvsanknytning?

Intresset har varit stort för projektet, kurserna har varit fulltecknade, och det finns önskemål på fler.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje