Hoppa till huvudinnehåll

Nurmijärvis enda svenska skola växer så det knakar

Vendlaskolan
Såhär glada var Vendlaskolans elever på Stafettkarnevalen 2013 Vendlaskolan Bild: Yle/Maria Grönholm stafettkarnevalen 2013

Nurmijärvis enda svenskspråkiga grundskola lockar allt fler elever. Skolan firar tioårsjubileum i år och elevunderlaget har nästan femdubblats under dess första decennium.

Fler elever betyder växande behov av utrymmen. I fem år har Vendlaskolan drömt om större utrymmen och nu ska en tillbyggnad bli verklighet.

- Vi får tre nya klassrum och ett grupparbetsrum, säger en nöjd rektor, Nina Kuitula.

Tvåspråkigt på rasterna

I ett skede var det tal om att flytta skolan till en annan byggnad, men på grund av gott samarbete med den finskspråkiga skolan intill, Syrjälän koulu, valde man att stanna på den nuvarande platsen.

- Vi äter tillsammans, och delar på gymnastik- och slöjdutrymmena. Från och med hösten försöker vi även ordna så att eleverna från de olika skolorna skulle ha alla raster samtidigt, berättar Kuitula.

Hon menar att det ökade samarbetet inverkar positivt på de finskspråkiga barnens inställning till svenskan.

- För de finska barnen blir attityden till svenskan säkert bli positivare. Attityden är nu rätt så neutral för att ingen känner till att vi och vår skola finns till, förklarar Kuitula.

Lektioner i brasrummet

När Vendlaskolan först öppnade sina dörrar för tio år sedan hade den tolv elever. Numera har skolan ett elevunderlag på femtio elever och utrymmesbristen är stor.

- Vi använder oss av ett egnahemshus bredvid skolbyggnaden där vi har lektioner i vardagsrummet, sovrummen och brasrummet, berättar Kuitula.

Nina Kuitula tror att skolans ökade popularitet har flera olika orsaker.

- Nurmijärvi har vuxit som kommun de senaste tjugo åren, så det har helt enkelt flyttat mera folk hit. Jag tror också att vetskapen om att det finns en svensk skola har fått svenskspråkiga familjer att flytta hit. Tidigare måste eleverna åka härifrån till Hyvinge eller Mårtensdal, berättar Kuitula.

Vendlaskolan firade budet om tillbyggnaden med ett stort evenemang på onsdagen. Flera politiker var inbjudna, och Kuitula hoppas att festligheterna ska ge skolan ökad synlighet.

- Många känner inte till vår skola trots att vi annonserat i lokaltidningen. Jag förväntar mig att onsdagens evenemang och vår jubileumsfest i december ska ge oss mycket uppmärksamhet och att de flesta ska känna till oss efter det, säger hon.