Hoppa till huvudinnehåll

Printals tubverksamhet såldes till Sverige

Aluminiumtuber från Emballator Tectubes.
Emballator Tectubes aluminiumtuber. Aluminiumtuber från Emballator Tectubes. Bild: Emballator Tectubes emballator

Det svenska företaget Emballator Tectubes tar över två tredjedelar av Hangöföretaget Printal i och med att det har köpt hela tubverksamheten. Det innebär att närmare 80 procent av Printals personal, det vill säga över 80 personer, får en ny arbetsgivare.

Enligt Printals vd Pertti Hakala var det nödvändigt att sälja verksamheten.

- Vi var tvungna till det eftersom lönsamheten har varit så dålig, säger han.

Köpet skedde i måndags, men förhandlingar har pågått en längre tid. Förpackningsföretaget Emballator köpte upp Printals största konkurrrent Tectubes för en månad sedan. I och med köpet av Printals tubverksamhet koncentreras nu all produktion av aluminiumtuber i Skandinavien till en ägare.

Totalt har Printal producerat upp till 80 miljoner aluminiumtuber årligen och omsättningen har varit mellan 10 och 11 miljoner euro per år.

Inga garantier

Christian Silvasti är vd för Emballator-koncernen och han kan i det här skedet inte säga något om planerna framöver för Hangöproduktionens del.

- Efter att vi har analyserat marknaden och diskuterat med de stora kunderna kommer vi att besluta vilka effekterna för de olika enheterna i Sverige och Finland kommer att bli, säger han. Vi kommer att delge beslutet om några veckor.

Enligt Silvasti gäller det nu att hitta en lönsamhet i verksamheten i Hangö och komma fram till vilka åtgärder man kan vidta.

- Det handlar om hur produktiviteten kan ökas, om det finns möjlighet att samorda och samköra de olika fabrikerna på ett effektivare sätt och vilka kundbehov det finns. I detta skede kan vi inte ge några garantier för någon av enheterna, säger han.

Två företag under samma tak

Printal Oy fortsätter att producera aerosolburkar för specialapplikationer som företaget har investerat kraftigt i de senaste åren, säger vd Pertti Hakala.

- Förstås fortsätter tubverksamheten i samma utrymmen i Hangö, precis som tidigare. Men nu finns det två företag under samma tak, påpekar han.

 • Modern konst kring Michael Jackson lyfts upp på Emmas väggar

  Michael Jackson är på tapeten igen.

  - Alla har vi en uppfattning om Michael Jacksons som ikonisk figur och om hans musik, men hans genomslagskraft på den moderna konsten är mindre känd. Det säger Pernilla Wiik, amanuens på Esbo moderna konstmuseum, Emma inför höstens storsatsning.

 • Två skadades i brand i Rimito

  Branden uppstod i samband med heta arbeten.

  Två personer skadades i en egnhemshusbrand i Rimito i Nådendal på torsdagsförmiddagen.

 • Vegatoppen är tillbaka – rösta här!

  Dags för en ny säsong av Vegatoppen.

  Vegatoppen är tillbaka med en ny säsong. Vi startar där vi avslutade före midsommar. Som vanligt har vi två intressanta utmanare som tävlar om en plats på listan.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland