Hoppa till huvudinnehåll

Reko-handeln kom till byn

Birgitta Knape och Helena von Limburg Stirum sålde av sina produkter på den första Reko-försäljningen i Västnyland.
Birgitta Knape och Helena von Limburg Stirum sålde närproducerat på den första REko-träffen i Pojo. I bakgrunden Björn Holmqvist Birgitta Knape och Helena von Limburg Stirum sålde av sina produkter på den första Reko-försäljningen i Västnyland. Bild: Yle/ Maria Wasström reko-handel

De första Reko-ringarna har kört igång i Västnyland. Det innebär ett sätt att köpa närmat direkt från den som producerat maten, lite som torghandel men varorna är beställda i förväg.Reko-ringarna har blivit mycket populära i Österbotten men igår kväll (16.4) körde de två första ringarna igång i Pojo och i Västankvarn i Ingå.

Thea Salonen
Thea Salonen välkomnar initiativet med närmatshandel. Thea Salonen Bild: Yle/ Maria Wasström rekohandel

Allt fler vill köpa sin mat direkt från odlaren eller köttproducenten. Reko-ringarna fungerar så att man gör en förhandsbeställning och sedan plockar man upp sina varor på en bestämd tid och plats. Reko står för rejäl konsumtion.
Gustav Holmbom med dotter
Gustav Holmbom lovar nypotatis till midsommar. Dottern instämmer. Gustav Holmbom med dotter Bild: Yle/ Maria Wasström gustav holmbom

På parkeringsplatsen utanför Pojo affärscentrum samlades kunder och producenter och bland annat kött, potatis, bröd, gurka, äppelsaft och honung bytte ägare.

På Reko-träffpunkten i Pojo var både antalet producenter och konsumenter något större än i Västankvarn men de som kommit till Västankvarn hade också möjlighet att köpa gårdsmjölk. Hinkvis av skummande vit mjölk hälldes upp i medhavda hinkar och ingen av de närvarande verkande ha skrämts bort av smittorisken. Den som ville uppmanades ändå hetta upp mjölken till 72 grader för att vara på den säkra sidan.

Utan mellanhänder

Rickard Backman var en av dem som kom till Västankvarn för att avhämta sitt förhandsbeställda kött.

- Jag handlar helst direkt av odlarna. Jag är själv också bonde. Om det far via handeln så ska de också ha sin del av kakan. De får ändå alldeles för mycket, säger Backman.

Thea Salonen är förtjust över möjligheten att köpa ekologiskt och närproducerat kött på rimligt avstånd från hemmet. Hon har hört om Reko-konceptet från Österbotten och är övertygad om att hon själv kommer att fortsätta att handla på det viset.

Till sommaren väntas handeln bli livligare då mängden färskprodukter ökar. Potatisodlare Gustav Holmbom fanns på plats i Västankvarn men den här årstiden får man nöja sig med fjolårets potatis. Till midsommar ska det nog finnas nya, lovar han.

Reko-träffarna i Västnyland har leverans varannan vecka och en länk till Reko Västnyland hittar du här och till Reko i Pojo här. Även i Ekenäs har en grupp bildats men leveranserna inleds först i sommar.

Läs mera om konceptet här

Läs också