Hoppa till huvudinnehåll

"Att tvätta varandras fötter skapar gemenskap"

björn nalle öhman
björn nalle öhman Bild: Yle/Andy Ödman björn nalle öhman

Då allt annat stänger inför påsk öppnar församlingarna sina dörrarna. I år bjuder Åbo svenska församling bland annat på en skärtorsdagsmässa där gudstjänstdeltagarna tvättar varandras fötter.


Nalle Öhman, som är kyrkoherde i Åbo svenska församling, tycker att fottvättning är något som vi borde lyfta fram mera i Finland.

- Genom att tvätta varandras fötter lär vi oss att ge och ta emot. Vi behöver varandra och det skapar också en fysisk kontakt och gemenskap mellan olika människor, säger Öhman.

Öhman har redan länge använt sig av fottvättning som metod.

- Då jag arbetade som omsorgspräst och hade mycket konfirmandundervisning upptäckte jag att berättelsen om när Jesus tvättade sina lärjungars fötter var mycket konkret. Då man arbetar med människor som har funktionshinder är det viktigt att det är konkret. Många av dem som har funktionshinder kunde också delta i en fottvagning. Ofta hade vi fottvagning i slutet av skriftskolan som ett slags bibeldrama, säger Öhman.

Skärtorsdagens mässa är inspelad på förhand i S:t Marie kyrka i Åbo och sänds på Yle fem på skärtorsdag kl. 23. Mässan går även att se på Arenan i 30 dagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland