Hoppa till huvudinnehåll

Bumerang

Jim testar sin bumerang
Jims bumerang Jim testar sin bumerang Bild: YLE/Strömsö0 jim björni

Den viktigaste egenskapen med en bumerang är nog att den är lätt. Formen spelar också stor roll. En bumerang skall också slängas iväg på ett speciellt sätt. Om man får en bra bumerang tillverkad och slänger den rätt så kommer den tillbaka... då gäller det att våga fånga den.

En bumerang fungerar lite som en flyplansvinge, det handlar om hur luften runt den rör sig. Den övre sidan på vingen skall vara lätt rundad och undersidan rak. Det här gör att bumerangen vill uppåt. Vingspetsen kan vara lite avsmalnande och bumerangen kastas iväg så att den roterar motsols (om det är en bumerang för högerhänta).

Jag är en riktig nybörjare och efter att gjort en bumerang kan jag inte alls kalla mej expert.
Det finns en massa material på webben om bumeranger och om hur man bygger dem. Inslaget är till för att inspirera till bumerangbygge och visst fungerade min bumerang...ganska bra

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Rosta råg och gör en kryddig, vegansk rotsaksgryta

    Recept på kryddig gryta med råg, rotsaker, frukt och nötter.

    Mellanösterns kryddiga gryta med nötter och frukt gör vi på råg och härliga rotsaker. Freekeh är en spannmålsrätt som vanligen görs på rostat vete, men inget slår den finländska rågen i smak. Valfria säsongsrotsaker ger sötma till de mustiga, dock inte heta, kryddorna

  • Bjud på bästa januarimaten - potatis med potatis

    Tre olika sorter på tre olika sätt i en festlig sallad.

    I den här rätten tar Paul tillvara de olika potatissorternas styrkor och smaker. Tre olika sorter med tre olika tillagningssätt i en festlig potatissallad.

  • Testa en krämig fänkålsgratäng med stekta tomater

    Krydda med bovete, som du rostat själv.

    Fänkål är en fantastisk grönsak som blir mjäll och god i en gratäng. I det här receptet får fänkålen verkligen spela huvudrollen medan birollen innehas av smakrika stekta tomater.

Nyligen publicerat - Strömsö