Hoppa till huvudinnehåll

Påsk-PM

Påskbild av anonym lyssnare
Påskbild av anonym lyssnare Bild: anonym påskgalleri

På långfredag är matbutikerna stängda. Alko öppnar nästa gång först efter påsk. På lördag är butikerna öppna normalt. Påsken orsakar ändringar också i kollektivtrafikens tidtabeller.

Matbutikerna

Merparten av mataffärerna är stängda på långfredagen och på påskdagen på söndag. På påskafton på lördag är butikerna öppna som normalt. På annandag påsk på måndag får matbutiker som är mindre än 400 kvadratmeter hålla öppet i fyra timmar, någongång mellan kl 8 och kl 18.

Små livsmedelsbutiker på under 100 kvadratmeter, kiosker och blombutiker får hålla öppet också under påskhelgen. I Helsingfors får matbutikerna i stationstunneln och i köpcentret Kamppi hålla öppet under påskhelgen. En del butiker vid östgränsen och vid gränskommunerna i Lappland har också fått undantagstillstånd att hålla öppet året om.

Alko

Alko håller öppet normalt fram till kl 20 på skärtorsdag. Efter det är Alko stängt hela påsken, och öppnar först på tisdag den 22 april.

Post

Påsken medför också förändringar i postens öppethållningstider. På skärtorsdag är postkontoren öppna till kl 18. Efter det är postkontoren stängda hela posthelgen. I Helsingfors är huvudpostkontoret öppet på lördag, och på annandag påsk kl 10-14. Julgubbens postkontor vid polcirkeln är öppet alla dagar också under påsken.

Banker

Bankerna stänger redan kl 13 på skärtorsdag och öppnar först på tisdag efter påsk igen.

Tåg

När det gäller tågtrafiken så är skärtorsdagen den livligaste resdagen. Föga överraskande är returtrafiken som livligast på annandag påsk och på tisdag efter påsk. VR sätter in extra tåg och vagnar, och det kan förekomma ändringar i tidtabellerna, både när det gäller fjärrtrafiken och lokaltrafiken.

Buss

Påskhelgen är en av de livligaste helgerna när det gäller busstrafiken. Det finns många förändringar i tidtabellerna men alla uppgifter finns på matkahuolto.fi.

Flyg

Det är rusning på Helsingfors-Vanda flygplats inför och under påskhelgen. Flygplatsoperatören Finavia uppmanar resenärerna att ta god tid på sig för bagagehantering, och för pass- och säkerhetskontroll, och att om möjligt checka in via nätet. Vissa flygbolag låter passagerarna checka in sitt bagage redan kvällen innan de ska resa.

Vägtrafik

På vägarna väntas ingen större rusning under påsken. Trafikverket räknar med att trafiken är livligast på eftermiddagen på skärtorsdag, mellan kl 14 och 19, och också under långfredagen mellan kl 9 och 14. Också returtrafiken väntas fördela sig på flera dagar, men livligast väntas den vara på annandag påsk mellan kl 13 och 19.

Liksom tidigare år har Automobilförbundets vägservice jour från och med skärtorsdag till annandag påsk på måndag. Operation videkisse nås via numret 0200-8080.

Blodtjänst

Röda korsets Blodtjänst påminner om att behovet av blod alltid ökar inför långa helger. Trombocyterna är användbara i bara fem dygn efter blodgivningen. Under påsken är Blodtjänsts verksamhetspunkter undantagsvis öppna på påskafton på lördag mellan kl 10 och 16. Resten av påskhelgen är mottgningarna stängda.

Kristelefon

Kristelefonen för barn och unga vid Mannerheims barnskyddsförbund svarar alla dagar på året. Under påskhelgen kan man ringa numret 116 111 mellan klockan 14 och 17.

Läs också: Påsktrafiken som livligast idag

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes