Hoppa till huvudinnehåll

Putins stora tv-show

Premiärminister Vladimir Putin
Svar på tal med president Putin på tv Premiärminister Vladimir Putin Bild: EPA / Alexey Nikolsky / Ria Novosti putin

Han älskar den och det verkar publiken också göra, nämligen den årliga tv-direktsändningen där Vladimir Putin svarar på folkets frågor. Årets upplaga blev i dag den tolfte. Läs Svenska Yles Rysslandskännare Kerstin Kronvalls rapportering Putins sändning!

Miljoner frågor

Tittare kan ringa in sin fråga, skicka den per sms eller, nytt för i år, som en videolänk per dator eller mobiltelefon. Det brukar komma in ett par miljoner frågor och president Putin svarade i fjol på nästan nittio av dem.

Hela tv-programmet är en enorm operation med många människor på plats i en stor studio och sändningsutrustning utplacerad runt om i Ryssland. Folk samlas för att få vinka till världen i direktsändning och någon utvald får ställa sin fråga där mitt bland vänner och grannar.

Fosterländskt och mångsidigt

Sändningen präglas av en starkt patriotisk stämning, varje gång finns det veteraner med, i uniformer behängda med glänsande medaljer. Programmet sänds ibland från exotiska platser som en oljerigg eller en liten forskningsstation någonstans i Norra Ishavet. Bland dem som får ställa frågor finns människor i alla åldrar, från små barn till pensionärer. De brukar också representera väldigt olika yrkesgrupper och boendemiljöer.

Frågor mellan himmel och jord

Frågorna är förstås noggrant utvalda och de kan gälla allt från de minsta detaljer till statens framtid. I dag kommer vi med stor säkerhet att få något viktigt besked som gäller Ukraina men vi kan också räkna med att någon enskild persons lilla vardagsproblem får en lösning.

Vissa år har Vladimir Putin skällt ut myndigheter som har misskött sig, en gång lovade han en hundvalp till ett litet barn och varje år har han svarat på någon högst personlig fråga. En gång frågade någon om han är lycklig. Putin svarade att han har ett uppdrag som är hela hans liv men att han inte är säker på om det räcker till för att vara lycklig.

En driven tv-stjärna

I studion är Vladimir Putin suverän, han uttrycker sig ledigt, han kommer ihåg namnet på den han talar med och han ger överhuvudtaget ett intryck av att ha full kontroll. För ett antal år sedan inleddes programmet med att programledaren konstaterade att hon var lite nervös inför en så viktig tv-sändning. Hon frågade presidenten om också han var nervös.

- Varför skulle jag vara det, svarade presidenten.

Den långa sessionen med frågor och svar sänds direkt på flera tv-kanaler, på radio och över webben. Efter sändningen återges valda delar i alla nyhetsprogram.

Bara två år utan tv-show

Sedan den första gången det här programmet med frågor och svar sändes 2001 har Putin bara två år valt att inte genomföra showen, vardera gången under sitt första år efter återal, 2004 och 2012.
För övrigt var det Vladimir Putin som genomförde de här sändningarna också under de år han var premiärminister och Dmitrij Medvedev var president.

Som en kuriositet kan jag nämna att en gång genomförde Rysslands president Putin en liknande sändning i ukrainsk tv. Det var kort före presidentvalet i Ukraina hösten 2004, det val som blev upptakten till den orangea revolutionen.

Öppna Instagram-inlägget

Läs också