Hoppa till huvudinnehåll

Världsmedborgare i Bettina

gäster i Bettina
gäster i Bettina Bild: YLE/Marina Helenelund nura farah

Internationell kväll i Bettina med Nura Farah, somalisk romanförfattare, proffsboxaren Robert Helenius och tränaren Karl Helenius samt folkmusikern Prince of Assyria från Sverige.

I veckans Bettina möter vi Nura Farah som gett ut sin första roman Aavikon tyttäret, en somalisk roman på finska. Nura Farah har inspirerats av sin mammas uppväxt i somaliska öknen och skriver om svåra frågor såsom barnlöshet, bortgiftning och omskärelse. Nura tycker det är bra att debatten om människorättsbrott fått fart också i Finland.

- Det är bra att vi somalier har kommit till Europa och fått fram diskussionen som lett till att omskärelse ifrågasätts idag.

Nura Farah trivs i Finland, men Somalien är fortfarande ett drömland för henne.
- Finland är mitt hem och jag har fått allt jag velat men Somalien är fortfarande drömmen. Det är vardagsrummet som jag någon gång vill inreda.

Proffsboxaren Robert Helenius gästar Bettina tillsammans med fadern och tränaren Karl Helenius. Robert berättar om livet som proffsboxare och familjefar och hur det är att ha sin pappa som tränare.

- Man kan inte ha vem som helst som tränare, alla förstår inte din boxningsstil. Kalle känner min teknik och kan hantera mig så jag känner mig säker att gå i ringen.

Robert reser en hel del på grund av sporten och saknar familjen då han varit borta länge.
- Hellre går man nog in i ringen och tar stryk, än att vara borta från sin familj.

Gästartist från Sverige är Ninos Dankha, mera känd under artistnamnet Prince av Assyria, som är aktuell med ett nytt album Changing places och en Finlandsturné. Dankhas mörka och melankoliska folkmusik tilltalar speciellt det finska folket. Själv upplever Dankha att han sjunger om glädje.

- Jag går ner i djupet och försöker ta mig därifrån med hjälp av musiken. Låten är en transportsträcka på vägen ut från mörkret.

Prince of Assyria uppträder i Bettina med låten Bring Along Joy.

Prince of Assyria spelar gitarr
Prince of Assyria spelar gitarr Bild: YLE/Marina Helenelund ninos dankha

Programmet sänds måndagen den 21.4 kl. 21.00 på Yle Fem, repris lördag 26.4 kl. 16.15.
Programmet kan också ses på Arenan

Programmet bandades tisdagen den 15.4

Vill du vara med som publik i Bettinas show?
Man kan anmäla sig eller göra förfrågningar på e-postadressen bettina.yle@yle.fi