Hoppa till huvudinnehåll

Myndigheterna utreder kolmonoxidförgiftning

Jourpolikliniken vid Borgå sjukhus
Arkivbild Jourpolikliniken vid Borgå sjukhus Bild: Yle/Carmela Walder jourpolikliniken

Omkring 30 personer i Uleåborg tvingades ta sig till sjukhus för att få vård för symptom av kolmonoxidförgiftning.

För ingen av de drabbade var förgiftningen livshotande och de flesta har fått lämna sjukhuset, uppger sjukhuspersonal.

Samtliga drabbade hade under gårdagen besökt samma go cart-tävling i staden. Regionförvaltningsverket i norra Finland ska utreda säkerheten vid banan.

Tävlingen hölls inomhus, och det gick inte att vädra i tävlingsutrymmet medan tävlingarna pågick, uppger Uleåborgs räddningsverk. Tävlingarna pågick i två timmar. Arrangörerna misstänker tekniskt fel eftersom lokaliteterna var försedda med normala luftkonditioneringssystem.

De första patienterna sökte sig till sjukhusjouren vid 23-tiden på kvällen. Tidigt i morse gavs ett nödmeddelande där personer som besökt tävlingen, och som kände av förgiftningssymptom, uppmanades kontakta läkare.

Kolmonixidförgiftning orsakar minskad syrgasleverans till vävnaderna. Patienterna led av huvudvärk, trötthet, illamående, kräkningar och nedsatt medvetande. Kolmonoxidförgiftning kan i värsta fall leda till långvariga neurologiska problem, och till och med döden.

Polisen har inte ännu bestämt om en utredning ska inledas.

Läs också