Hoppa till huvudinnehåll

Påsken i siffror

Påskkycklingar (inte riktiga, levande djur).
Påskkycklingar (inte riktiga, levande djur). Bild: Arja Lento/Yle påskpynt

Påsken är en kristen högtid som kan sägas beröra minst 2,3 miljarder människor runt om i världen. Så många människor hör nämligen till ett kristet samfund. De kristna utgör en tredjedel av alla religionsutövare i världen, uppger Statistikcentralen som har sammanställt statistik som har med påskfirandet att göra.

Förutom de religiösa aspekterna finns det även andra påsktraditioner i Finland. Sedan 1870-talet har många finländare skickat påskhälsningar i form av påskkort. Efter julen och alla hjärtans dag är påsken den tid då finländarna skickar mest postkort till varandra. Enligt Itella skickade finländarna 1,4 miljoner påskkort år 2013.

Målade påskägg
Målade påskägg Bild: YLE/Jessica Edén robert_paul

Blommor hör också till påsken och påsksäsongen står i likhet med alla hjärtans dag, mors dag och skolavslutningen för omkring en tiondel av den årliga försäljningen av blommor i Finland. I synnerhet gula blommor, videkissar och påskgräs är populära under påsken.

Ägg, fårkött och pasha

Tillsammans med jul och midsommar är påsken en stor mathelg. Påskäggen är enligt Nationalencyklopedin den mest internationella av all kristen helgmat. Det är oklart hur många ägg finländarna äter under påsken, men på ett år äter finländarna över 10 kilo ägg, visar lantbrukstatistik.

Får- eller lammkött finns också ofta på påskbordet, och hela 20-25 procent av den finländska konsumtionen av får- eller lammkött bedöms äga rum under påsken. Finländarna äter bara 0,7 kilo får- eller lammkött om året, visar en mätning från 2012.

Påskens populära efterrätter i Finland är memma, pasha och kvarg. Två tredjedelar av kalorierna i pasha utgörs av fett, uppger livsmedelsdatabasen Fineli.

Vinflaskor på Alko
Vinflaskor på Alko Bild: Yle/Rolf Streng rödvin

Godis bland annat i form av choklad- och andra godisägg, påskkycklingar och påskharar hör också till påskfirandet. Det är oklart hur mycket choklad finländarna äter under påsken, men under 2011 åt finländarna i genomsnitt 6,5 kilo choklad per person.

Över en miljon kunder besöker Alko under de fyra dagar som Alkobutikerna håller öppet under påskveckan. Försäljningen under påskveckan ökar med 36 procent jämfört med en vanlig vecka. Försäljningen av rödvin ökar med hela 69 procent, räknat i liter. Försäljningen av dyrare rödviner på mellan 13 och 17 euro ökar med hela 99 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes