Hoppa till huvudinnehåll

Tre guider saknas fortfarande på Mount Everest

Far till bergklättringsguide väntar på sin sons kropp.
Far till en av bergsklättringguiderna väntar på sin sons kropp på ett kloster i Kathmandu iNepal. Far till bergklättringsguide väntar på sin sons kropp. Bild: EPA/NARENDRA SHRESTHA mount everest

På världens högsta berg Mount Everest fortsätter räddningsarbetet för att finna tre nepalesiska guider som saknas efter en lavin igår morse.

Tolv guider, eller så kallade sherpas, dödades igår i den värsta olyckan på Everest modern tid.

Räddningsarbetare hittade ett trettonde dödsoffer idag.

Enligt myndigheterna finns det inget hopp om att någon av de tre som ännu saknas skulle ha överlevt lavinen och man försöker nu gräva fram deras kroppar ur snömassorna.

Olyckan har också stoppat all bergsbestigning för fyra dagar mitt under högsäsongen för klättrare på Mount Everest. En stor del av de utländska bergsbestigarna beslöt att avbryta sin klättring och många har redan lämnat baslägret dit kropparna fördes efter lavinolyckan.

Bestörtning bland bergsbestigare och guider

- Alla här i baslägret är chockade. En del packar ihop sin utrustning och ger upp. De vill inte längre ha något att gör med det hela , skriver bergsbestigaren Tim Rippel i en blogg.

Rippels fyra guider hade tur. Två av dem återvände till baslägret fem minuter före olyckan medan de två andra hamnade under lavinen men överlevde.

Lavinen svepte över den mest populära leden upp till toppen, strax under läger nr 2 på 5 800 meters höjd.

Ett hundratal bergsbestigare och guider hade redan passerat området och befinner sig högre upp på berget. De är i säkerhet för tillfället men behöver en ny led ner över snömassorna och isblocken för att komma ner till baslägret.

Läs också:
Minst 12 nepalesiska guider dog på Mount Everest

Läs också