Hoppa till huvudinnehåll

Åtta omkom i flygolycka i Jämijärvi

Den här bilden togs av ett ögonvittne när planet störtade.
Den här bilden togs av ett ögonvittne till olyckan då planet störtade. Den här bilden togs av ett ögonvittne när planet störtade. Bild: Markus Kuosmanen jämijärvi

Åtta personer omkom i en flygolycka i Jämijärvi i Satakunta på söndag eftermiddag.

Totalt fanns det elva personer på Compair 8-planet, som störtade i närheten av flygplatsen. Tre har hittats i liv.

De tre som överlevt hann hoppa före planet träffade marken. De vårdas på sjukhus men har inte allvarliga skador. En av de överlevande är planets pilot, uppger myndigheterna.

Samtliga ombord hade fallskärm, men de åtta som hittats döda hann aldrig hoppa.

En arkivbild föreställande Compair 8-planet.
En arkivbild föreställande Compair 8-planet. - (Copyright: Lauri Liuhto) En arkivbild föreställande Compair 8-planet. Bild: Lauri Liuhto compair 8

Flygplanet har brunnit illa, vilket gjorde det svårt att fastställa hur många som dött. De döda har inte identifierats, men polisen vet vem som fanns på planet när det lyfte.

Jämijärvi.
Jämijärvi. Bild: Tapio Termonen / Yle jämijärvi

- Nog är det här ett unikt fall och det kan vara en av de värsta olyckorna i Finland på årtionden, säger Ismo Aaltonen, ledande utredare vid Olycksutredningscentralen.

Det var ett litet flygplan med fallskärmshoppare ombord som störtade till marken kring klockan 15.30. Aaltonen säger att planet föll från en hög höjd.

Ögonvittnen har berättat för polisen att det lossnade en bit av planet före det störtade. MTV3 har fått tag på en bildserie som ett ögonvittne fångat med sin mobilkamera då planet störtar. Utgående från materialet verkar det som om planet faller snabbt och relativt rakt.

- Plötsligt blev det tyst och planet började störta, säger Markus Kuosmanen, ett ögonvittne som intervjuats av Yle Uutiset.

Jämijärvi i Satakunta.
Jämijärvi i Satakunta. - (Copyright: Yle) Jämijärvi i Satakunta. Bild: Yle jämijärvi

Olycksplanet togs i bruk 2009 och är byggt av privatpersoner med flygning som hobby. Delarna har beställts av amerikanska Comp Air LLC och byggandet har övervakats av yrkeskunniga personer. Planet är det enda av den här typen i Finland.

Enligt tidningen Aamulehti var både planet och alla ombord från Birkaland.

Regeringen framförde kondoleanser

Trafik- och kommunminister Henna Virkkunen har framfört hela regeringens kondoleanser med anledning av flygolyckan.

De senaste åren har flera dödsolyckor inträffat bland dem som har flygning som hobby.

Kommunikationsministeriet och trafiksäkerhetsverket Trafi inväntar nu en utredning från Olycksutredningscentralen. Efter det kan luftfartsmyndigheterna avgöra om det behövs justeringar i lagstiftning och regelverk, säger Virkkunen.

Olycksutredningscentralen tar över

Olycksutredningscentralen inleder sin utredning på måndag morgon. Målet är att ta reda på exakt vad som hänt och varför det hänt. Viktigt blir att försöka hitta den del av planet som ögonvittnen påstår att lossnade medan planet ännu var i luften.

Det finns inget krav på så kallade svarta lådor ombord på plan av den här typen. Däremot kan viktig information om flygningen och olyckan ha fastnat på det som eventuellt finns kvar av planets normala utrustning samt eventuella kameror som fallskärmshopparna hade med sig.

Polisen har öppnat en kristelefon för anhöriga, numren är 050 456 4972 och 050 456 4947.

Läs också