Hoppa till huvudinnehåll

Trafi: Obligatoriskt båtförarkort för större fritidsbåtar

Fritidsbåt i Helsingfors.
Fritidsbåt i Helsingfors. Bild: Yle fritidsbåtar

Fritidsbåtförare orsakar årligen tiotals farosituationer genom att hamna på de stora fartygens rutter, uppger Trafiksäkerhetsverket Trafis sjöfartsdirektör Tuomas Routa.

Enligt Routa är fritidsbåtförarnas kunskapsnivå varierande.

Planer finns på att införa obligatoriskt båtkörkort, i synnerhet för förare av stora fritidsbåtar.

I Finland krävs båtförarkort endast av yrkesbåtförare. Till och med 24 meter stora fritidsbåtar kan styras utan tillstånd och utbildning.

I Sverige kan endast småbåtar styras utan utbildning. Båtförarkort är obligatoriskt för dem som kör båtar som är längre än 12 meter.

Enligt Routa är det överraskande hur ofta fritidsbåtar den senaste tiden hamnat på passagerar- och lastfartygens rutter. Enligt Trafi har man haft tiotals sådana här fall under det senaste året.

Tuomas Routa påminner om att alla små båtar inte syns i de stora fartygens radarsystem, så de små båtarna måste i tid se till att hålla sig borta från de stora fartygens rutter.

På lördagen kolliderade en mindre fritidsbåt med Viking Lines Grace-färja utanför Kapellskär i Stockholms skärgård. Sikten var dålig på grund av tät dimma.

Läs också:
Fritidsbåt krockade med Viking Line

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Skolmaten har blivit godare i Lovisa

  Lovisa använder allt mindre köptjänster i matlagningen.

  Lovisa har gått in för att tillreda skolmaten i det egna centralköket i stället för att köpa in mat av utomstående företag. Elever och personal i Forsby skola tycker att den smakar bättre nu.

 • Förbundsdagsvalet: Få regeringsalternativ möjliga för Merkel

  En så kallad Jamaica-koalition ett alternativ.

  I Tyskland vaknar man idag upp till en ny politisk verklighet. I gårdagens val tog sig det högerpopulistiska Alternative für Deutschland med buller och bång in i förbundsdagen. För förbundskansler Angela Merkel och hennes regeringskoalition var det en bitter dag.

Läs också

 • Stormakternas race till Syriens oljekällor

  Vilken strategi har Ryssland och USA för Syrien?

  När terrorgruppen IS är slagen vid sitt sista fäste i oljeprovinsen Deir ez-Zor i Syrien frågar sig många vad vändpunkten innebär för den syriska regeringen, dess allierade Ryssland och för den USA-ledda koalitionen med SDF, de Syriska demokratiska styrkorna.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Inrikes