Hoppa till huvudinnehåll

Pilot: Attityderna måste förändras

Joel Sjögren, pilot
Joel Sjögren har själv varit med om nära ögat situationer under sin utbildning. Joel Sjögren, pilot Bild: Privat pilot sjögren

Joel Sjögren är en hobbypilot och skulle gärna se att attityderna förändras inom sportflygning. Förberedelserna inför flygturerna måste göras med omsorg, vilket inte alltid är fallet.

Efter den ödesdigra flygolyckan i Jämijärvi i Satakunta där åtta människor miste livet höjs nu röster mot attityderna inom sportflygning. På Trafiksäkerhetsverket säger man att något måste göras och pilot Joel Sjögren håller med.

- Det finns nog somliga attityder som måste förändras. Till exempel det här med att förbereda sig inför en flygning, det finns många som bara åker upp i luften utan att ens tänka på hur planet är belastat, säger Sjögren och påpekar också att man måste ha erfarenhet och känsla för det plan man flyger.

Compair 8-planet som störtade i Satakunta hade vingarna ovanför cockpiten vilket enligt Sjögren betyder att det är väldigt viktigt att man lastar det rätt.

- Man måste tänka väldigt mycket på tyngdmomentet då folk rör sig i planet. Dessutom får man inte göra allt för häftiga svängningar då man har en tung last. Det är precis som med en båt, ju tyngre skepp desto mindre rörelser.

"Sorgligt att höra"

Som pilot berördes Sjögren såklart av olyckan, men menar ändå att han själv inte blir rädd för att flyga då dessa saker sker.

- Det var väldigt sorgligt att höra. Men jag själv påverkas inte av olyckan på det sättet att jag inte skulle våga ut och flyga igen. Så länge man själv upprätthåller sina kunskaper och sin försiktighet så har man nog inget att vara rädd för.

Lyssna på Joel Sjögrens historia om då han själv var med om en nära ögat situation i Arenaklippet som finns vid sidan om texten.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes