Hoppa till huvudinnehåll

Vänskap – ett förhållande att glädjas över

Bild: Sluta Panta sluta panta

Vänskap låter enkelt när det beskrivs i ord. Vänner kan vara två eller flera personer som trivs i varandras sällskap, litar på varandra och har känt varandra under en längre eller kortare tidsperiod. Ibland är det inte så lätt att ha ett vänskapsförhållande.

Olika orsaker kan leda till att det skapas problem i vänskapen: man har olika åsikter om något viktigt, man har ett rysligt gräl, någondera hittar nya vänner, någondera flyttar, man slutar hålla på med en gemensam hobby eller slutar gå i samma klass.

Det är kanske lättare om vänskapsförhållandets problem är att man ses sällan än om man haft gräl eller åsiktsskillnader. Trots att man ses mer sällan än förr kan man upprätthålla en god vänskap. Man kan hålla kontakt via WhatsApp, Facebook, Skype, eller skicka vykort från resor - möjligheterna är många! När man ses igen under ett veckoslut eller under ett lov kan man märka att inget förändrats, och man tar vara på de stunder man ses. En del av mina närmaste vänner bor på en annan ort, en del bor i olika länder och en bor på en annan kontinent just nu. Trots det har jag en stark känsla att vår vänskap kommer att hålla.

Det är som redan sagts svårare att hålla vänskapen vid liv om det förekommit stora gräl och åsiktsskillnader, eller om ens vän börjar umgås med nya människor som man själv inte känner sig bekväm med. Då kan det vara komplicerat att ta tjuren vid hornen och tala om problemen med sin vän. Man kanske är rädd för de svåra känslorna som kommer upp när man talar med honom eller henne. Oftast är det värt mödan. När man talat om svårigheterna och ärligt medgett att det varit svårt vet båda hur tungt det varit. Det kan ta en tid att få vänskapsförhållandet igång igen, men när det sedan lyckas har det varit värt försöket.

Andra gånger lyckas det inte lika bra. Man kanske talar med sin vän och försöker lösa den konflikten man haft, men situationen blir inte bättre. Vänskapsförhållandet börjar ta upp en massa energi i stället för att ge glädje. Det känns illa när man tänker på personen. Då kan man fundera om det är tid för att låta vänskapsförhållandet ta slut. Precis som med ett parförhållande är det smärtsamt att se en viktig person försvinna ur sitt liv. Då kan man tänka på att de goda stunderna man haft med sin vän fortfarande finns kvar i det förflutna. Man kommer fortfarande själv ihåg dem och kan glädjas över dem.

Självklart menar jag inte att när det är jobbigt att lyssna på en vän med problem ska man låta bli att lyssna på honom eller henne för att det svårt. Nej, tanken är inte att överge en vän när det är jobbigt att vara den stödande parten. Vad jag menar är att om ett vänskapsförhållande blir en kamp där man ensam kämpar för att rädda vänskapen kan det vara en lösning att avsluta vänskapsförhållandet. Att stanna i ett icke-fungerande parförhållande rekommenderas inte, så varför stanna i ett olyckligt vänskapsförhållande? Jag tror att de mest meningsfulla vänskapsförhållandena man har går igenom bättre och sämre stunder, men i dem är båda måna om vänskapen. Sådana personer vill i alla fall jag vara vän med.

//Mia Rosendahl

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Bråk i skilsmässosituationer

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor.

  Finland toppar listorna när det gäller antalet skilsmässor per år. Årligen berörs ca 30 000 barn och ungdomar av föräldrarnas skilsmässa. Skilsmässa är vanligt men inte alltid lätt.

 • Hur vet man om någon är kär?

  "Hur vet jag om han är kär i mig?"

  ”Hur vet jag om han är kär i mig? Hur ska jag kunna få kontakt med henne? Hur flirtar man? Hur vet jag ens hur jag själv känner för honom? Hur ska jag fråga om vi kan bli tillsammans? Hur håller man ihop ett förhållande när man har problem i det? Hur håller man liv i förälskelsen? Hur kommer man över någon? Dessa måste vara några av de frågor som så gott som varendaste kotte har eller kommer att fråga sig någon gång under livet. Universalfrågorna, de obligatoriska, de stora.

 • Hur hitta rätt i servicedjungeln?

  Hur hitta rätt fram i servicedjungeln?

  Redan innan grundskolans slut gäller det att fatta viktiga beslut. Läroplikten slutar, men utan utbildning är det svårt att hitta jobb. Hur välja studieplats och på vilka grunder? Frågan är viktig, för varje individ som tappar motivationen och varken studerar eller jobbar, riskerar att falla utanför vårt samhällsystem. Lyckligtvis finns det stöd och hjälp att få, så vägen framåt i livet blir klarare.

 • Lillemor Gustafsson: Att bli vuxen är att lämna något och finna något nytt

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre?

  När är det dags att tänka: nu är jag inte ungdom längre? Då man känner sig vuxen? Hur känns det? Finns det någon åldersgräns för när man kan känna sig som vuxen? När man avslutat sina studier och börjat arbeta? Om man är 16 år eller 20 år och kommit in i arbetslivet? Är man vuxen då?

 • Sexuell läggning och att komma ut

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland.

  Det händer massor på hbtiq-fältet i Finland och världen hela tiden. Trots att det ibland kan kännas som att saker är ojämlika går det ändå framåt hela tiden på många olika områden.

 • Sluta panta-regler

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

  Här kan ni läsa regler för Sluta panta-chatten.

 • Bra sex – hur ska man göra?

  De flesta vill ha bra sex

  De flesta vill ha bra sex, och många tror att vägen dit är olika ställningar och teknik. Men det avgörande är att man är avslappnad, känner sig trygg och kan kommunicera med den man har sex med.

 • Utmaningar i sociala situationer är veckans tema på Sluta panta

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer?

  Har du svårt att bilda vänskapsrelationer? Känner du ofta att du blir utanför? Blir det lätt bråk mellan dig och andra? Tänker du att du inte är lika bra som andra? Har du svårt att hantera dina känslor i utmanande situationer? Funderar du ofta på vad andra tänker om dig? Låter du det påverka dina handlingar? Hatar du att förlora?

 • Livslust sprider kunskap om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar

  Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.