Hoppa till huvudinnehåll

Alternativ vård hjälper fransmännen att fimpa

Bild: Jenny Blomqvist unga rökare

Fransmännen röker allt mindre, främst på grund av de allt dyrare cigarettpriserna. Statistiken visar att försäljningen minskat med nästan hälften på ungefär tjugo år.

- Jag började röka när jag var bara 13 år gammal, säger 38-årige Edouard Bayzard, som köper ett paket cigaretter vid Place Pinel i östra Paris.

- Det blir 7 euro, säger Monique Rod, ägare till en av stadens tabacaffärer. I de här butikerna köper fransmännen sina cigaretter.

Det börjar bli dyrt med cigaretter, konstaterar jag. Bayzard nickar.

- I takt med att priserna ökar röker jag redan mindre. Fortsätter priserna stiga kommer jag att sluta röka helt, säger han.

Butiksägaren känner av den allt mindre konsumtionen. I och med att intäkterna från cigarettförsäljningen minskar måste butiksägarna öka utbudet med nya varor - men det är inte alltid så lätt att hitta nya idéer, tillägger Rod.

Rod har öppnat bankservice och säljer numera även godis. Hon är ständigt på jakt efter nya varor nu när fransmännen röker mindre.

- Till skillnad från många andra ägare vill jag inte slå igen, säger hon.

Minskat med nästan hälften

Den franska läkarkåren gläds givetvis åt ny statistik som visar att cigarettkonsumtionen gått ned - från 97 miljarder cigaretter år 1991 till 51 miljarder år 2013. Det är en minskning med nästan hälften.

- Höjt pris är den främst orsaken till att många fransmän fimpar, menar professor Bertrand Dautzenberg, chef på L'Office français de prévention du tabagisme, som motsvarar Institutet för Hälsa och Välfärd.

Konsekvenser

I tabacaffären i Paris berättar kunden Jérémy Rivat att han liksom många andra fransmän hittat en annan lösning.

- Jag handlar oftast mina cigaretter i Belgien, Spanien eller Andorra. Där är tobak betydligt billigare, säger han.

Monique Rod vet att det ofta går till så här.

- I Paris är vi dock inte lika utsatta av konkurrens från andra länder, som nära den belgiska eller spanska gränsen. Där har till och med flera butiksägare och andra börjat smuggla, berättar hon.

Smuggelgods

För ett par månader sedan hittade tullen hela åta ton smuggelcigaretter i en lastbil från Italien. Värde på partiet uppgick till 2,5 miljoner euro. Cigaretterna förstördes genast.

I många fall har smugglare dömts till fängelsestraff. I några få fall har det lett till tragik. En tobaksförsäljare med egen tabac i Toulouse begick självmord efter det att han ertappats för smuggling.

- Smuggelgods uppfyller sällan samma hälsokrav som cigaretterna som säljs i affären. Man bör inte röka den sortens cigarretter, varnar professor Dautzenberg.

Terapi för att fimpa

Enligt statistiken dör kring 70 000 personer årligen på grund av tobak i Frankrike. Rökningen tacklas med en rad olika idéer, ofta med hjälp av alternativa vårdformer som utförs av allmänpraktiserande läkare.

Vissa läkare utför akupunktur, andra föreslår homeopati. Få fransmän ifrågasätter alternativ vård - även om det inte finns vetenskapliga bevis för vården.

En annan uppmärksammad terapiform för att sluta röka är shiatsumassage. Massören Thierry Hélaine låter sin patient andas in och andas ut. Shiatsu är japanska och betyder fingertryck.

- Jag använder handflatan och fingrarna. Jag trycker på olika delar av kroppen för att lösa upp spänningar och öka rörligheten i muskler och leder, förklarar Thierry, och trycker och gungar på sin patient, Jacques Robert, som rökt i 25 år.

Målet är att förändra energiflödet så kroppen ska vänja sig vid frånvaron av nikotin. Med stark vilja brukar det lyckas.

Patienten ligger på en matta på golvet och deltar i massagen genom att andas på olika sätt.

Med hjälp av shiatsun har han lyckats minska på cigarettförbrukningen med hela 75 procent.

- Jag har en stark vilja och kommer säkert att kunna sluta röka helt snart, säger Robert.

Av Johan Tollgerdt

Läs också