Hoppa till huvudinnehåll

Förtroendevalda i små kommuner kämpar hårt för en liten slant

Bild: Yle valuta

I Kaskö får fullmäktigeledamöter inte mycket i hand för det arbete som de gör för kommunen. Arvodet är i dag 36 euro per sammanträde och efter skatt och partiskatt återstår inte många slantar i ledamöternas fickor.

– Inte vet jag om det motsvarar precis det arbetet vi gör. Det är hemskt mycket arbete i dagens läge, säger Mirja Högstrand, Vänsterförbundets ledamot i Kaskö.

Hur mycket får ni i hand?

– Det lämnar ingenting. Om man tänker att partiskatten är 10 procent och i värsta fall har man en skatteprocent på 60, så kan man lätt räkna ut hur mycket det lämnar i hand.

I dag får kommunernas fullmäktigeledamöter i genomsnitt 70 euro per sammanträde. Helsingfors har det högsta arvodet, 355 euro per sammanträde, medan Kaskö har det lägsta arvodet i de svensk- och tvåspråkiga kommunerna.

Arvodet är högre ju fler invånare kommunen har, därför kan man egentligen inte jämföra Kaskö med större kommuner. Men det betyder inte att arbetet i Kaskö är lätt.

– Om man bara är fullmäktigeledamot så tar det inte så rysligt mycket tid. Men nog ska man bekanta sig med alla ärenden, så det tar ju sin tid också. Men som förtroendevald i en liten kommun där man måste vara i flera olika nämnder, kommittéer och dylikt, så det är närmast det som orsakar mycket arbete. Om man är nämndordförande måste man göra mycket mera.

Arvodet har stigit i de flesta kommuner de senaste åren. Till exempel i Vasa får fullmäktigeledamöterna 150 euro per sammanträde, vilket är nästan dubbelt så mycket som för sex år sedan. Men i Kaskö har man i stället för en höjning föreslagit att arvodet slopas en kortare period.

– Vad jag minns, så har det inte ökat på flera år. Det har tvärtemot diskuterats att om man ska slopa arvodet helt och hållet något år på grund av den ekonomiska situationen, säger Högstrand.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes