Hoppa till huvudinnehåll

Jensen & Jensen satsar allt på bollen

Bröderna Richard och Fredrik Jensen sommaren 2014.
Bröderna Richard och Fredrik Jensen sommaren 2014. Bild: Yle fredrik jensen

Finns du på FIFA? Hur stort stadion spelar ni på? Får du pengar? När började du spela fotboll? Jag tänker också bli proffsspelare.

Frågorna haglar tätt när två av Finlands mest lovande fotbollsjuniorer, Richard och Fredrik Jensen, träffar Borgålaget Akilles juniorspelare på en turnering i Holland. Bröderna Jensen har kommit för att följa med en av Akilleslagens matcher, men framförallt för att träffa sin gamla tränare, Johan Lönnqvist, som tränade bröderna under många år. Det var tillsammans med honom de upptäckte glädjen i fotbollen.

Bröderna Jensen träffar fans från Akilles
Richard och Fredrik Jensen omringade av små Akillesfans med föräldrar i Well i Holland. Bröderna Jensen träffar fans från Akilles Bild: Yle fotbollsungdomar

– Redan tidigt stod det klart att de här bröderna skulle gå längre än de flesta andra fotbollsspelande småpojkar. De hade talang, de hade ett brinnande intresse, man såg dem aldrig någonsin utan boll, räknar Lönnqvist upp och tillägger: De hade också en familj som helhjärtat gick in för fotbollen.

Bägge bröder flyttade hemifrån genast efter nian för att jobba vidare på den steniga vägen till fotbollsproffs. De landade i Holland. Klubben heter Twente och orten Enschede. Richard spelar i åldersklass A1 och Fredrik i B1. Jensen är redan ett bekant namn också i landslagssammanhang.

Jobbet ger resultat

Fredrik, som är 16, kom till Twente i juli fjol. Richard, som nyss fyllt 18, har levt här ett år längre. De går i gymnasiet, men största delen av tiden går nog åt till fotboll.

– Om någon frågar mig om vad jag tycker om Holland, så är det nog inte så mycket jag vet, för inte hinner man turista om man lever som vi, säger Fredrik.

Storebror Richard har hunnit med lite mera, och har också hunnit märka hur han själv utvecklats som mittfältare under tiden i Holland.

– Jag har blivit en mycket smartare fotbollsspelare här. Jag vet vad jag gör på planen, konstaterar han.

Fredrik fick sin spelarlicens i Holland först i januari och är nu en av 18 spelare som kämpar om en plats i Twentes B1-juniorer. Till nästa säsong, när han ska spela bland de äldre i A1 tillsammans med Richard, blir det ännu hårdare. Då är de 25-27 killar som tävlar om platserna i laget.

– Det kommer att bli mycket, mycket svårare. Men nu ska jag spela den här säsongen till slut först och sedan ta semester i Finland med familjen innan vi börjar fundera på den saken.

Den semestern väntar någon gång i juni-juli.

Spelaren är ganska ensam

Det är många fotbollsspelande småpojkar som i likhet med Akillesspelarna på turneringsresa har tankar på en plats i fotbollseliten, men få som har talangen och ännu färre som är beredda att satsa all den tid som krävs.

– Själva träningarna är mycket hårdare här än i Finland. Detsamma gäller klimatet. Alla som är med tävlar ju samtidigt om en plats i laget. Det gör det tufft, säger Fredrik.

Richard instämmer.

– Hemma i Finland kunde jag fråga tränaren om det var något jag undrade över och tränaren kommunicerade mycket mera med spelarna. Som spelare här i Holland är det svårt att få veta var man står. Det är inte alltid lätt.

Till all tur är det lätt att få hjälp hemifrån när det känns så.

Mamma med per telefon

Trots att klubben de spelar för sköter det mesta är stödet i Finland jätteviktigt.

– Får jag problem med ljumskarna, eller annat så kan jag alltid mejla min fysioterapeut i Finland. Han vet genast vad det handlar om, konstaterar Richard.

Det mesta i vardagen klarar de ändå på egen hand. Till en början bodde de hos en familj, men nu har bröderna egen lägenhet.

–Den största skillnaden jämfört med hemma är nog maten. Här äter man ingen lunch utan bara smörgåsar, vitt bröd med hasselnötspasta och chokladströssel, eller något annat sött. Så man behöver riktig mat hemma, säger Fredrik, som ändå sällan själv ställer sig i köket.

Den biten sköter storbrorsan.

– Ifall jag behöver ett recept på någonting gott att äta så ringer jag mamma, säger Richard

Och fortsätter glatt skriva autografer och busa med de små anhängarna från Akilles. För dem representerar han och lillebror Fredrik allt det de unga spelarna går och drömmer om.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland