Hoppa till huvudinnehåll

Posten kan bli sen i hela landet

Postkontor
Posten kan bli sen när nedskärningarna inom Itella blir verklighet. Postkontor Bild: YLE/Mira Myllyniemi itella

Postutdelningen kommer att krångla i stora delar av landet från och med i dag. Det anser Post- och logistikunionen, PAU. Itella minskar sin personal med 500 och de brevbärare som blir kvar får längre rutter.

De anställda kommer inte att hinna med sina nya rutter utan övertid, anser förtroendeman Jesper Sundström på Itella i Karleby.

- Vi delar ut så länge arbetstiden räcker. Resten lämnar och sen fortsätter vi nästa dag, säger Sundström.

Förtroendeman Jesper Sundström på Itella i Karleby
Förtroendeman Jesper Sundström på Itella i Karleby - (Copyright: YLE/Ida-Maria Björkqvist) Förtroendeman Jesper Sundström på Itella i Karleby Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist jesper sundström

I Karleby pensioneras åtta anställda. Ingen ersätter dem utan deras arbetsinsats delas mellan de drygt 50 som blir kvar.

Från Itellas sida säger servicedirektör Anu Punola att Itella har tre miljoner kunder och någon enstaka gång har som mest 0,02 procent av dem blivit utan post.

- Posten kommer fram enligt lag och enligt vad vi har lovat också framöver, säger Punola.

Flera pensioneringar i Österbotten

I Österbotten blir postutdelarna drygt 20 färre. Tio visstidsanställda slutar i Vasa, åtta pensioneras i Karleby och 3,5 ska bort i Jakobstad, två av dem går i pension.
De som blir utan jobb finns ännu kvar och täcker upp under en övergångsperiod. Enligt de anställdas fackorganisation (PAU) kommer vi därför först i höst se följderna av att totalt 500 anställda försvinner.

Itella motiverar nedskärningarna med att mängden post minskar.

- Även om arbetsvillkoren blir tuffare för en tid nu när rutterna blir längre så kommer läget att stabiliseras och mängden jobb blir lagom, säger Punola.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten