Hoppa till huvudinnehåll

Inget jävproblem i dagisfrågan

Färgglada handavtryck.
Färgglada handavtryck. Bild: Yle/Philip Stenkula folkhälsans eftis på vårdbergsgatan

Det finns inget jävproblem i ordnandet av svenskspråkig dagvård i S:t Karins, anser bildningsnämnden i sin utredning till Regionförvaltningsverket.

Regionförvaltningsverket har fått flera anmälningar om hur den svenskspråkiga dagvården ordnas i S:t Karins och har krävt en förklaring av staden. Koordinatorn för de svenska dagvårdplatserna i staden är samtidigt daghemsföreståndare för ett svenskspråkigt privat daghem som staden köper tjänster av. Regionförvaltningsverket har fått anmälningar om att det här kan leda till jävsituationer.

Regionförvaltningsverket har bett en utredning av staden om hur beslutprocessen för de svenska dagvårdsplatserna ser ut, hur den svenskspråkiga daghemsverksamheten ordnas och hur staden ser på jävighetsfrågan.

I utredningen som stadens bildningsnämnd godkände på onsdag konstateras att koordinatorn inte är jävig eftersom besluten om var barnen placeras görs tillsammans med andra daghemsföreståndare. Enligt staden kan det inte uppstå situationer där koordinatorn skulle kunna köpa dagvårdplatser från sitt eget daghem.

Bildningsnämndens ordförande Kalervo Korvensyrjä (Saml.) tycker att allting är i sin ordning. En utmaning i staden är att det på chefsnivå inom omsorgssektorn inte finns så många svenskkunniga som kan sköta ärendet.

- Om Regionförvaltningsverket har något att anmärka måste vi förstås ändra på systemet, säger Korvensyrjä.

Svenska dagvården under lupp i S:t Karins

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland