Hoppa till huvudinnehåll

Krafttag gör Putin populär

Moskvabor
Journalisten Dmitrij Kamisjev arbetar på tidningen Vedomosti. Moskvabor Bild: Kerstin Kronvall moskva

Jag är inte intresserad av politik, säger en ung kvinna i Moskva. Hon vill inte gå in på varför det är ointressant och säger att hon inte hinner tala om sådant nu, hennes barn ligger hemma i förkylning och hon måste skynda dit.

Överaskande många säger att politik inte är något som de vill sätta tid på. Samtidigt är det många som säger att de litar på Rysslands president, Vladimir Putin.

- Han håller ord och bryr sig om sitt land och sitt folk, säger Lilja Malinovskaja som plockar upp aluminiumburkar ur en sopkorg och bultar på dem så de kläms ihop. Lilja samlar tomburkar och flaskor och lämnar in dem till återvinning. Det gör hon inte för att hon behöver pengar utan för att hon vill minska på slöseriet i samhället.

- Putin är en bra och klok politiker, säger Lilja, men hon kan inte svara på om hans politik påvekar hennes eget liv på något sätt.
Putin omåttligt populär just nu

Stödet för president Putin har varit rekordhögt efter att Ryssland intog Krim. Journalisten Dmitrij Kamisjev som är chef för politikredaktionen vid affärstidningen Vedomosti säger att Putin har varit så här populär bara två gånger tidigare. Det var år 2004 efter terrorattacken mot en skola i Beslan i norra Kaukasien och 2008 i samband med kriget mot Georgien.

- Också de som annars är kritiska mot presidenten glömmer sina invändningar då Ryssland visar sin styrka.

Många är emot militäraktioner i Ukraina

Dmitrij Kamisjev på tidningen Vedomosti
Dmitrij Kamisjev på tidningen Vedomosti Bild: Kerstin Kronvall vedomosti

Dmitrij Kamisjev tror att läget i Ukraina kan påverka stödet för Putin i negativ riktning om det går så illa att Ryssland går in med militär i Ukraina.

- Alla våra källor vid olika ämbetsverk och bland politikerna är emot att Ryssland ska blanda sig militärt i östra Ukraina, säger Kamisjev. Alla vet att där är läget annorlunda än på Krim. I östra Ukraina skulle Ryssland möta beväpnat motstånd och om blod spills minskar stödet för presidenten.

Folk vill helt enkelt inte tro att man kan ljuga på tv

Just nu är stödet för annekteringen av Krim så kompakt att det är svårt att ens i privata sammanhang våga föra fram någon kritisk synpunkt i den frågan, säger Dmitrij Kamisjev. En orsak till det här är att medierna, särskilt tv-kanalerna, under hela Ukrainakrisen har gett en så svartvit bild av det som har hänt.

Propagandan segrar

Kamisjev är bekymrad över att många som har tillgång till internet och alternativa källor trots allt väljer att tro på tv-propagandan. Folk vill helt enkelt inte tro att man kan ljuga på tv, säger Kamisjev, många säger att de tror att det förekommer lögnaktig information på nätet men inte på tv.

Folk väljer att gå den lätta vägen. Om man bara tar till sig information från en sida i konflikten behöver man inte väga uppgifterna mot varandra eller tänka. Dmitrij Kamisjev jämför med livet i Sovjetunionen: då fanns det bara två sorters korv och man behövde inte sätta energi på att välja. På samma sätt kommer man lättare undan om man inte behöver välja och vraka bland synvinklarna.

Dmitrij Kamisjev säger att många journalister påverkas av att publiken inte vill ha mångsidig information. Han säger att det också finns journalister som helt enkelt väljer att publicera det som de tror att är till störst nytta för Ryssland. De känner att de gör en insats för sitt land då de berättar sådant som till exempel ökar känslan av fosterländskhet.

- Varje journalist måste välja sin väg, säger Kamisjev, många är också rädda för att makthavarna ska straffa dem eller deras mediehus om de publicerar kritik mot makten.

Besvikelse och vilja att förändra

Personligen säger Dmitrij Kamisjev att han är besviken på utvecklingen i Ryssland. Efter att Sovjetunionen föll sönder var livet hårt men vi hade hopp, säger han.

- Vi tänkte att om vi kämpar oss igenom alla svårigheter så når vi ett mål, ett liv som är bättre och mera rättvist. Så har det inte gått och det är sorgligt.

Kamisjev beklagar att så många väljer att inte alls bry sig om politik. Han säger att väldigt många kunniga och intelligenta människor har flyttat bort från Ryssland under de senaste åren, många andra väljer att leva sitt liv utan att engagera sig i politiska frågor. Själv vill han göra en insats för samhället.

- Om jag var bokhållare eller försäljningschef skulle jag säkert gå med i föreningar och delta i demonstrationer. Nu har jag mitt journalistjobb och jag deltar via det. Jag vill sprida sanning och hjälpa människor att få den information de behöver för att kunna fatta beslut om sina egna liv.

Läs också