Hoppa till huvudinnehåll

"Marknaden för terapeuter och coacher en djungel"

Kvinna speglar sig
Kvinna speglar sig Bild: Glowimages. kosmetika

Konsumentförbundet och Psykologförbundet varnar för inkompetenta livsstilscoacher och terapeuter.

Max Ervast psykolog, psykoterapeut och förbundschef för Psykologförbundet, säger att marknaden för livsstilscoacher och terapeuter kan te sig som en djungel för konsumenter:

- Det är en vild marknad som saknar övervakning. Där finns både seriösa och mindre seriösa aktörer. Det är ett allvarligt problem att vi har en oövervakad marknad av människor som kan kalla sig terapeuter eller livstilscoacher. Risken finns att konsumenten möter en person som inte har den utbildning han eller hon ger sig ut att ha, eller ger hjälp som han eller hon kanske inte är kvalificerad att ge, säger Ervast.

Livstilscoacher är ett slags konsulter som till exempel hjälper människor att kartlägga sin tidsanvändning och att uppnå mål i arbetslivet och i det sociala livet.

- Psykoterapeut är en skyddad beteckning som bara personer med adekvat medicinsk utbildning får använda, men vem som helst får använda kalla sig terapeut, förklarar Ervast.

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira övervakar professionella aktörer inom social- och hälsovården. Om en läkare, hälsovårdare, sjukskötare, psykolog eller psykoterapeut gör sig skyldig till tjänstefel kan hans eller hennes verksamhet granskas av Valvira. Livsstilscoacher och terapeuter faller utanför Valviras granskning, förklarar Ervast.

Psykologförbundet har kontaktats av personer som har blivit besvikna på de tjänster terapeuter och livsstilscoachar har erbjudit.

- Personer har köpt tjänster av livsstilscoacher eller terapeuter med en förhoppning om att få förståelse för sina problem och professionell hjälp. I stället har man då exempelvis få väldigt allmänna råd. Ta dig själv i kragen, ryck upp dig, säger Ervast.

Ervast är oroad över att människor i sårbar ställning kan ta skada av vård som ges av personer som saknar kompetens.

Konsumentförbundet varnar för skojare

Konsumenternas intresseorganisation Konsumentförbundet har också kontaktats av ilskna konsumenter som är besvikna på livsstilscoachar och terapeuter.

- Konsumenter har utlovats diskussioner och personlig terapi eller undervisning, men i stället har de exempelvis fått brev eller kontaktats via chatfunktion på nätet, säger Tuula Sario, ledande jurist vid Konsumentförbundet.

Enligt Konsumentförbundet finns det skojare på marknaden:

- En del terapeuter är mest ute efter konsumenternas pengar. De har inget verkligt intresse av att hjälpa sina klienter, säger Sario.

Konsumentverkets granskning ytlig

Konsumentverket behandlade i fjol en handfull klagomål kring terapitjänster eller tjänster av livstilscoacher som står utanför Valviras övervakning.

Konsumentverkets övervakning grundar sig på att utreda klagomål riktade mot företag som erbjuder tjänster. Enligt den juridiska avdelningen vid konsumentverket gällde klagomålen konkreta frågor som felaktiga avgifter eller missvisande marknadsföring.