Hoppa till huvudinnehåll

Minns i november – thriller i Småstad

Kollage från tv-serien Minns i november, 1971
Kollage från tv-serien Minns i november, 1971 Kollage från tv-serien Minns i november, 1971 Bild: Yle/Screenschot tv-serier,1971,Minns i november

Småstad är en liten harmonisk stad, men under ytan pyr det. Lik, otrohet, internationell brottslighet och diamantstölder. De duktiga poliserna får ta itu med en riktig härva.

Alla delar av Minns i novermber finns på Arenan tillsvidare.

I Småstad går livet sin gilla gång, men plötsligt får staden ta del av ond bråd död.

Lasse och Ritva spelar amatörteater och är förälskade. När de smyger till ett vinterstängt pensionat för en kärleksstund hittar de liket av en ung okänd kvinna.

Ett fotografi av den unga kvinnan hittas i repetitionslokalen.

Lasse är dessutom inblandad i något fuffens med bankdirektör Bo Björke och teaterregissör Pekka Skogström. Bo Björkes unga hustru Mollan har ett förhållande med Erik Gunnars.

Så hittas ett lik av städerskan Signe och det visar sig att Pekka Skogström känner den avlidna kvinnan väl. Polisen får till kännedom att Bo Björke kanske inte alls är Bo Björke, och kanske inte heller Bo Holmberg.

Poliskåren i Småstad får hjälp av centralkriminalpolisen för det här fallet kräver resurser. Personer med falsk identitet arrangerar knark- och diamantkupper.

Med slumpens hjälp och tack vare de rådiga ungdomarna reder allt upp sig till slut.

Och som polischefen säger: "Det bästa med allt är att ingen av de skyldiga var en genuin ortsbo!"

Småstad är filmad i Jakobstad (förutom el-tåget i första delen) med amatörskådespelare i de flesta rollerna.

Korta klipp ur serien:

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.