Hoppa till huvudinnehåll

Till bords med rysk mat

Paul Alexandroff och Vilhelm Noschis tillreder fyllig och bastant rysk mat. Vi lär oss steka blinier, koka seljanka på gös, samt laga hönskotletter á la kiev och efterrätten charlotte russe.

Vilhelm Noschis börjar nere i fiskhandeln. Bland fiskarna berättar han om den ryska maten, som kom via Karelska näset till Finland. Det ryska köket omspänner ett enormt areal, och har det mest omväxlande nationella köket i världen. Rysk mat kan komma från Kaukasus till Sibirien, Svarta havet till Östersjön, med sådana länder som Ukraina, Turkestan, Georgien.

Maten skapades både i fattiga familjer och i hovet. Vanliga rätter är soppor, gröt och piroger. De flesta med lång anrättningstid.

Den ryska maten är tyngre och starkare kryddad än vi är vana vid, säger Vilhelm Noschis. Brödet är viktigt, nästan heligt. Sjakusjkan (smörgåsbordet) innebär många rätter, i synnerhet fisk i alla former.

Kaffet är inte så viktigt i Sovjet, hellre dricker man te med honung eller sylt. Till måltider drickes vatten, mjölk, kvass eller surdricka.

Det är lätt att få tag på ingredienser som behövs för rysk mat nuförtiden: tvarog, smetana, bovete, surkål, rysk saltgurka finns i välförsedda affärer.

Paul Alexandroff tillreder en rysk middag med blinier med rom, seljanka på gös, hönskotletter á la kiev och efterrätten charlotte russe.

Text: Ida Felllman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.