Hoppa till huvudinnehåll

”Vår generation är inte rädd för hiv”

Elsie och Velaphi jobbar för att öka kunskapen och förståelsen om hiv och aids bland sina jämnåriga.
Elsie och Velaphi jobbar för att öka kunskapen och förståelsen om hiv och aids bland sina jämnåriga. Elsie och Velaphi jobbar för att öka kunskapen och förståelsen om hiv och aids bland sina jämnåriga. Bild: Yle/Nina Simberg velaphi

Sydafrika har fortsättningsvis flest hiv-smittade i världen. Antalet nya smittor ökar dessutom igen trots upprepade försök av regeringen att få stopp på utvecklingen. - Unga har en ignorant attityd till sjukdomen, säger Elsie som försöker utbilda sina jämnåriga om sjukdomen.

Antalet hiv-smittade ökar igen i Sydafrika trots upprepade försök av regeringen att bryta trenden. Unga verkar bry sig allt mindre om riskerna med hiv/aids.

De använder kondom mer sällan och deras kunskapsnivå om viruset har sjunkit.

I ett beigt tegelhus i den fattiga förorten Orange Farm utanför Johannesburg sitter en grupp unga och diskuterar lågmält. De förbereder sig för att gå ut i grannskapet och prata med sina jämnåriga om hiv/aids.

Kvinnor drabbas värst av hiv och aids

  • Sydafrika har flest hiv-smittade i världen.
  • 6,4 miljoner sydafrikaner beräknas vara hiv-positiva.
  • Kvinnor är den mest sårbara gruppen. 23,2% av sydafrikanska kvinnor mellan 15 och 49 år är hiv-positiva medan motsvarande siffra för män är betydligt lägre, 14,5%.
  • År 2008 var andelen hiv-positiva 10,8%. Fyra år senare var motsvarande siffra 12,2%.
  • Ökningen beror delvis på att hiv-positiva patienter lever längre tack vare bättre medicinering.
  • År 2012 smittades nästan en halv miljon sydafrikaner.
  • Den nationella undersökningen är den fjärde i ordningen och sammanställer statistik från år 2012. Sammanlagt intervjuades närmare 40 000 sydafrikaner för undersökningen.

Jobbet är ibland tungt, berättar Elsie som jobbar som frivillig inom organisationen Let Us Grow. Jobbet är ändå viktigare än någonsin. Antalet hiv-smittade i Sydafrika ökar och kunskapen om viruset minskar bland unga.

- Det är chockerande och verkligen oroväckande, säger Elsie.

Utvecklingen går åt fel håll

Sydafrika har fortsättningsvis flest hiv-smittade i världen. 6,4 miljoner sydafrikaner lever med hiv. Den sydafrikanska regeringen försöker minska antalet smittade bland annat genom att dela ut gratis kondomer och genom utbildningsprogram i skolorna.

Den senaste nationella hiv-undersökningen pekar ändå på att regeringens insatser inte har haft önskad effekt.

Mellan år 2008 och 2012 ökade andelen hiv-smittade från 10,8 till 12,2 procent. Ökningen beror delvis på att hiv-positiva personer lever längre tack vare effektivare medicinering.

År 2012 konstaterades ändå närmare en halv miljon nya smittofall. Ökningen är den snabbaste i världen.

- Unga har en så ignorant attityd, säger Elsie och förklarar att många unga kvinnor hon träffar anser att hiv/aids inte berör dem.

- Kvinnor i min ålder är arga, de är arbetslösa och oroar sig för hur de ska få mat på bordet. De tycker att vi slösar deras tid när vi pratar om hiv och att använda kondom, säger Elsie.

”Folk ser hiv som en influensa”

Undersökningen visar också att ungdomar allt mer sällan använder kondom eftersom de inte är oroade för att bli smittade.

Thabo Thamae på Let Us Grow tror inte att regeringens knep med smaksatta kondomer kommer att ändra på de ungas beteende.
Thabo Thamae på Let Us Grow tror inte att regeringens knep med smaksatta kondomer kommer att ändra på de ungas beteende. Thabo Thamae på Let Us Grow tror inte att regeringens knep med smaksatta kondomer kommer att ändra på de ungas beteende. Bild: Yle/Nina Simberg thabo thamae

Velaphi som jobbar tillsammans med Elsie tycker att det är farligt att speciellt unga sydafrikanerna tycker att hiv är ungefär lika allvarligt som en influensa.

- Vår generation är inte rädd för hiv, medicinerna har gjort oss bortskämda. Tidigare var hiv/aids chockerande. Vi såg människor dö. I och med alla mediciner ser folk nuförtiden att man kan leva ett rätt normalt liv också om man är hiv-positiv. Den attityden är svår att ändra på, säger Velaphi.

Färggranna kondomer är regeringens svar

Regeringen försöker nu ta till allt mer innovativa knep för att få stopp på antalet nya smittofall. Efter att den senaste statistiken publicerades meddelade hälsominister Aron Motsoaledi direkt att regeringen börjar dela ut smaksatta och färggranna kondomer för att unga ska använda dem.

Thabo Thamae är en av ledarna på Let Us Grow och han är skeptisk till regeringens påhitt.

- Den som inte vill använda kondom kommer inte att göra det oberoende vad det är för färg på kondomen. Dessutom har vi redan så många smittade. Ta istället pengarna för de smaksatta kondomerna och sköt om de smittade ordentligt. Regeringen undviker problemet, säger Thamae.