Hoppa till huvudinnehåll

Afghanistan går mot en andra valomgång

valurnor i Afghanistan, april 2014.
Valurnor från Afghanistans 34 provinser fraktades till Kabul för kontrollräkning efter valet. valurnor i Afghanistan, april 2014. Bild: EPA/S. SABAWOON valurnor

Nya preliminära resultat efter Afghanistans presidentval har offentliggjorts. Då 82,6 procent av rösterna är räknade leder den tidigare utrikesministern Abdullah Abdullah valet.

Enligt de preliminära resultaten har Abdullah 43,8 procent av rösterna. De två övriga förhandsfavoriterna Ashraf Ghani och Zalmai Rassoul har 32,9 respektive 11,1 procent. De slutliga resultaten väntas stå klara den 14 maj.

Enligt landets valkommission tyder de preliminära resultaten på att ingen kandidat kommer att säkra över 50 procent av rösterna under den första omgången. Istället blir det sannolikt en andra omgång i valet, mellan Abdullah Abdullah och Ashraf Ghani, den 28 maj.

Runt 7 miljoner människor röstade i valet som hölls den 5 april. Trots att totalt 12 miljoner människor var röstberättigade är årets valdeltagande dubbelt så stort som i presidentvalet 2009.

Afghanistan har skakats av flera brutala våldsdåd inför valet. Också på själva valdagen utsattes landet för över 100 våldsamma incidenter.

På torsdagen dödades tre amerikaner i en attack mot ett sjukhus i huvudstaden Kabul. Det var en polis som plötsligt öppnade eld mot utlänningarna och sedan sköt sig själv. Offren arbetade som vårdpersonal på sjukhuset.

Reuters, BBC

Läs också:
Ödesval i utblottade, krigströtta Afghanistan

Läs också